Zo zorg je voor plezier op de werkvloer

Een eigen onderneming brengt natuurlijk altijd risico’s met zich mee. Je moet voldoende omzet en winst draaien, vooruit lopen op de nieuwste trends en je klanten tevreden houden. Daarnaast moet je uitstekende skills hebben voor het managen om daarbij je organisatie in goede banen te leiden. En natuurlijk wil je dat jouw werknemers met plezier hun werkzaamheden uitvoeren en zich prettig voelen binnen jouw onderneming. Maar hoe houd je de motivatie hoog voor hen en wat kun je nog meer doen om ze tevreden te houden? We geven je hiervoor een aantal bruikbare tips.

Een prettige werkomgeving

Wanneer je een fijne werkomgeving voor je collega’s creëert wordt dat zeker gewaardeerd. Kleed de ruimte waarin gewerkt moet worden aan met planten, hang leuke schilderijen aan de muur en voeg wat mooie kleuraccenten toe. Kortom, maak er een huiselijke omgeving van waarin jouw werknemers zich thuis voelen. Zorg er ook voor dat ze tijdens de pauzes kunnen ontspannen. Een tafeltennistafel, een fijne loungehoek in de kantine of de gelegenheid om tijdens de lunchbreak te wandelen. Hang een kalender op waar verjaardagen en jubilea van het personeel worden vermeld en besteed hier tijdens zo’n dag extra aandacht aan. Organiseer wekelijks een dag waarop er gezamenlijk wordt gegeten. Een lekkere snack, vis of een maaltijdsalade zijn voor zo’n lunch heel geschikt.

Iedereen is even belangrijk

Om het werkplezier te verhogen is het als werkgever belangrijk om iedereen het gevoel te geven dat hij of zij een belangrijke schakel binnen jouw organisatie is. Neem de tijd om regelmatig met iedereen afzonderlijk te praten. Over het werk, maar toon ook oprechte interesse in de privépersoon zelf. Geef af en toe een compliment. Hierdoor voelt een werknemer zich heel waardevol voor jouw organisatie. Een persoonlijke gift doet het ook altijd goed. Laat bijvoorbeeld mokken bedrukken met een eigen naam. Bekers bedrukken is tevens een goede manier om je onderneming te promoten. Laat het bedrukken met je bedrijfsnaam of logo en geef ze weg aan je zakelijke relaties.

Geef vertrouwen

Ook al heb je graag de touwtjes zelf in handen en vind je het moeilijk om zaken uit handen te geven, heb vertrouwen in de kundigheid van je werknemers. Laat hen op z’n tijd zelf keuzes maken en beslissingen nemen. De ruimte die jij ze daarvoor geeft zal hen een gevoel van vrijheid geven wat het werkplezier alleen maar zal doen toenemen. Sta open voor vragen en help ze op weg wanneer dat nodig is. Wanneer je bij een werknemer merkt dat hij of zij zich verder wil ontwikkelen kijk dan samen naar mogelijkheden hierin. Het volgen van een cursus, een webinar of andere opties helpt niet alleen hen te groeien. Zoveel enthousiasme komt ook jouw onderneming immers ten goede.

Om de cultuur op de werkvloer optimaal te houden organiseer je natuurlijk regelmatig een bedrijfsborrel- en een uitje. Deze ontspanning vergroot de onderlinge band. En ook dat maakt dat werknemers plezier hebben én houden op de werkvloer.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...