Zo behoud je een goede luchtvochtigheid op kantoor

De gezondheid van het personeel is voor ieder bedrijf van essentieel belang. Natuurlijk op de eerste plaats omdat het voor de werknemers vervelend is om vaak ziek te zijn. Maar dit geldt ook voor het bedrijf zelf. Het kost een onderneming natuurlijk veel geld wanneer het telkens invallers moet regelen of als de productiviteit afneemt door een gebrek aan personeel. Daarom is het voor ieder bedrijf van belang dat het personeel in een zo gezond mogelijke werkomgeving aan de slag gaan. Dat betekent niet alleen voldoende rusttijden en het gebruik van veilige apparatuur, maar ook het optimaliseren van een gezond binnenklimaat op kantoor. Een goede luchtvochtigheid is hierbij erg belangrijk.

De risico’s van een te hoge of te lage luchtvochtigheid

Een te hoge of te lage luchtvochtigheid geeft een indicatie dat er iets mis gaat. Dit kan van grote betekenis zijn voor de gezondheid van het personeel. En ook jou als werkgever uiteraard. Zo kan een te hoge luchtvochtigheid bijvoorbeeld leiden tot een schimmel muur. Wanneer er schimmelhaarden op de muren terecht komen, heeft dit enorme gevolgen:

  • Lagere weerstand
  • Constant grieperig gevoel
  • Mensen met gevoelige luchtwegen kampen met nóg meer problemen
  • Allergieën verergeren
  • Astmatische aanvallen

Ook een te lage luchtvochtigheid geeft problemen. Wanneer er teveel vocht wordt geabsorbeerd, leidt dit tot extreme droge lucht. Dit leidt vervolgens weer tot het uitdrogen van de slijmvliezen, huidirritaties, droge hoest, droge ogen en een drukkende hoofdpijn (met concentratiestoornissen tot gevolg!)

Voldoende ventileren

Een verstoorde luchtvochtigheid kan meerdere oorzaken hebben. Dit wordt het vaakst opgemerkt gedurende de winterperiode. En laat dit nu net ook juist de periode zijn waarin ziektekiemen hard om zich heen slaan. Gedurende de winter draait de verwarming vast op volle toeren en blijven de ramen zoveel mogelijk gesloten. Een afgesloten ruimte zorgt voor een toename van luchtvochtigheid. Bovendien zorgt te weinig ventilatie ook voor een vermindering van zuurstofrijke lucht in de ruimte. Iets wat juist noodzakelijk is om de hersenen te activeren. Daarom blijft ventileren – ongeacht het jaargetijde- ontzettend belangrijk op kantoor.

Zet geregeld ramen open of investeer in een goed ventilatiesysteem. Dit is ook prettig om mogelijke ziektekiemen die anders door de lucht zouden zweven weer te filteren. Hiermee voorkom je dat personeel onderling sneller aangestoken wordt. Ook gedurende de huidige coronacrisis is het prettig om voldoende te ventileren. Dit wordt tevens aangeraden door het kabinet.

Laat een luchtvochtigheidsmeting uitvoeren

Nieuwsgierig naar de luchtvochtigheid in jouw pand? En wil je weten wat er eventueel nog verbeterd kan worden? Dan is het wellicht een goed idee om een luchtvochtigheidsmeting uit te voeren. Zo kan eenvoudiger worden beoordeeld of er daadwerkelijk sprake is van een verstoorde luchtvochtigheid en hoe dit mogelijk opgelost kan worden.

Dit is niet alleen noodzakelijk voor de gezondheid van het personeel, maar ook voor verdere aantasting van het pand. Bij een te hoge luchtvochtigheid loop je bijvoorbeeld het gevaar op schimmelhaarden. Deze schimmelhaarden kunnen ongemerkt een grote kostenpost worden als de oorzaak niet snel wordt aangepakt. Genoeg redenen dus om de luchtvochtigheid op peil te houden.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...