Zieke werknemer in dienst? Dit moet je doen

In elk bedrijf kan het helaas voorkomen dat een werknemer ziek wordt. Het is belangrijk om als werkgever op de juiste manier om te gaan met een zieke werknemer, zowel uit menselijk oogpunt als vanuit juridisch perspectief. In dit artikel bespreken we wat je moet doen als je een zieke werknemer in dienst hebt.

De plichten van de werkgever

Als werkgever heb je bepaalde plichten ten opzichte van een zieke werknemer. Allereerst is het belangrijk om de ziekmelding van de werknemer serieus te nemen. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de regels omtrent ziekmelding en dat je deze ook naleeft. Dit betekent dat je de werknemer de mogelijkheid moet geven om zich ziek te melden en dat je een duidelijke procedure hebt voor ziekmeldingen.

Zorg voor goede communicatie

Het is essentieel om goede communicatie te onderhouden met de zieke werknemer. Dit betekent dat je regelmatig contact moet hebben om op de hoogte te blijven van de voortgang van het herstel. Dit kan bijvoorbeeld telefonisch of via e-mail plaatsvinden. Door regelmatig contact te houden, toon je betrokkenheid en kan je de werknemer eventueel ondersteunen bij het herstelproces.

Verzuimbegeleiding en re-integratie

Als werkgever ben je verplicht om verzuimbegeleiding en re-integratie aan te bieden aan een zieke werknemer. Dit betekent dat je moet zorgen voor passende begeleiding en ondersteuning tijdens het ziekteproces. Ook moet je samen met de werknemer een re-integratieplan opstellen om de werknemer terug te laten keren naar werk.

Wet Verbetering Poortwachter

De Wet Verbetering Poortwachter is van toepassing wanneer een werknemer langdurig ziek is. Deze wet heeft als doel om de re-integratie van zieke werknemers te bevorderen en om loondoorbetaling bij ziekte te regelen. Als werkgever dien je de stappen uit deze wet nauwgezet te volgen om aan je verplichtingen te voldoen.

Schakel eventueel een bedrijfsarts in

In sommige gevallen kan het verstandig zijn om een bedrijfsarts in te schakelen bij de begeleiding van een zieke werknemer. Een bedrijfsarts kan advies geven over het herstelproces en eventuele aanpassingen op de werkvloer. Het is belangrijk om de privacy van de werknemer te respecteren en alleen de noodzakelijke informatie te delen met de bedrijfsarts.

Loondoorbetaling bij ziekte

Tijdens de ziekteperiode ben je als werkgever verplicht om het loon van de werknemer door te betalen, tenzij er andere afspraken zijn gemaakt in het arbeidscontract of de CAO. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels omtrent loondoorbetaling bij ziekte en om deze correct toe te passen. Houd er rekening mee dat er een wachttijd kan gelden voordat de loondoorbetaling ingaat.

Terugkeer naar werk

Zodra de werknemer weer in staat is om te werken, is het belangrijk om de terugkeer naar werk goed te begeleiden. Bespreek samen met de werknemer wat de mogelijkheden zijn en welke aanpassingen er eventueel nodig zijn op de werkplek. Zorg ervoor dat de werknemer geleidelijk aan weer aan het werk kan en houd regelmatig contact om de voortgang te bespreken.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...