Zakelijk een auto leasen: welke leasevormen zijn er?

Als je besluit om zakelijk een auto te leasen dan financiert de leasemaatschappij waar je een leasecontract afsluit in principe de auto die je wilt gaan leasen. Daarbij zijn er eigenlijk kort door de bocht twee opties, je blijft alleen gebruiker van de auto of je wordt eigenaar van de auto. In het leasecontract dat samen met de leasemaatschappij wordt opgesteld wordt bepaald hoe lang je de auto gaat leasen of binnen welke termijn je de leaseauto gaat afbetalen en dus uiteindelijk eigenaar van de auto wordt. Het voordeel van maandelijks afbetalen is uiteraard dat je niet in een keer een enorm bedrag hoeft neer te leggen voor de aanschaf van een auto.

Bij zakelijk leasen financiert een leasemaatschappij een bedrijfsmiddel, zoals een vrachtwagen of apparaat. Afhankelijk van de leasevorm die je kiest, gebruik je het bedrijfsmiddel of wordt je er eigenaar van. Met de leasemaatschappij spreek je af hoe lang u het bedrijfsmiddel wilt gebruiken. Of je spreekt af in welke periode je het bedrijfsmiddel afbetaalt. Iedere maand betaal je het afgesproken bedrag aan de leasemaatschappij. Door maandelijks een bedrag te betalen, heb je niet in een keer veel geld nodig.

Zakelijke leasevormen

Op het moment dat je besluit tot zakelijk leasen zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt ervoor kiezen om de auto alleen te huren zonder dat je na het aflopen van het leasecontract eigenaar van de auto zal worden.

Operational lease

We hebben het dan over operational lease waarbij het mogelijk is om te kiezen voor extra service, bijvoorbeeld in de vorm van onderhoud, autoverzekering en reparaties bij de garage. Na afloop van het operationeel leasecontract ontvangt de leasemaatschappij, die eigenaar is en blijft van de leaseauto, de auto weer terug. Ook is het soms een optie om de auto na afloop van het contract te kopen tegen de marktwaarde of een prijs die van tevoren met de leaseaanbieder is afgesproken. In het algemeen is operationeel leasen wat duurder dan andere vormen van lease omdat de auto door gebruik steeds minder waard zal worden.

Financial lease

Bij financial lease is er wat meer controle omdat de auto eigenlijk direct het eigendom wordt van de leasenemer. Per maand wordt er een aflossingsbedrag betaald en aan het einde van het leasecontract is de auto afbetaald. De afschrijvingen van de leaseauto zitten in de prijs berekend, het nadeel kan dan ook zijn dat de auto in de loop der tijd minder waard is geworden dan van tevoren is ingeschat. Bij financial lease ben je in de meeste gevallen zelf verantwoordelijk voor de reparaties en onderhoud aan de auto. Ook als je schade rijdt ben je daar zelf verantwoordelijk voor. Maar een groot voordeel is uiteraard dat je niet in een keer een groot bedrag kwijt bent voor de aanschaf van de auto.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...