Werkkleding dat voldoet aan de juiste EN-normen

Binnen de wereld van werkkleding zijn EN-normen vaak de norm als het gaat om het aangeven tegen welke specifieke risico’s en in welke mate de kleding bescherming biedt. Deze normen zijn vastgesteld door de Europese Commissie voor normalisatie en kunnen betrekking hebben op verschillende aspecten van veiligheid en bescherming, zoals mechanische risico’s, chemische blootstelling, hitte, kou, en nog veel meer.

Het dragen van werkkleding die voldoet aan de juiste EN-normen, aangepast aan de aard van de klus of werkzaamheden die je uitvoert, kan bijdragen aan het verminderen van potentiële risico’s en het minimaliseren van letsel in geval van een ongeval. Het is belangrijk om te begrijpen welke specifieke risico’s je tijdens je werkzaamheden lopen en welke beschermende kleding het meest geschikt is om deze risico’s te minimaliseren.

Hoewel je thuis niet wettelijk verplicht bent om specifieke werkkleding te dragen, is het ook bij klussen thuis aan te raden om geschikte en veilige werkkleding te dragen om jezelf te beschermen tegen mogelijke gevaren en ongevallen tijdens klussen en projecten. Als je twijfelt over welke werkkleding het beste aansluit bij jouw werkzaamheden, kunnen specialisten je verder helpen en adviseren over de juiste keuzes in overeenstemming met de geldende EN-normen. Je veiligheid staat voorop, ongeacht waar je aan het werk bent.

Fysieke werkkleding winkels

In Nederland zijn er een paar goede fysieke werkkledingwinkels waar je een uitgebreide selectie hoogwaardige werkkleding maar ook veiligheidsschoenen en andere PBM’s kunt vinden. Deze winkels bieden persoonlijke service en expertise die je van een fysieke winkel verwacht, maar niet bij partijen die alleen over een online winkel beschikken. Bowork en Wear2work zijn twee werkkleding specialisten die zowel over een webshop als een fysieke winkel beschikken.

Deze fysieke winkels bieden je de mogelijkheid om de materialen en pasvorm van werkkleding te ervaren voordat je een keuze maakt. Je kunt de stoffen voelen, de pasvorm uitproberen en deskundig advies krijgen over specifieke normeringen en vereisten voor veiligheidskleding.

Voorbeelden EN-normeringen

Enkele voorbeelden van EN-normeringen voor werkkleding die je normaal gesproken kunt vinden zijn:

  • EN 471:2003 (Zichtbaarheidskleding): Deze norm stelt eisen aan kleding die de zichtbaarheid van de drager vergroot, vooral in omgevingen met weinig licht. Het definieert verschillende klassen van zichtbaarheidskleding op basis van de oppervlakte van fluorescerend en reflecterend materiaal.
  • EN 13034:2005 (Beschermende kleding tegen chemicaliën): Deze norm is van toepassing op kleding die bescherming biedt tegen beperkte chemische spatten of nevel. Het definieert prestatie-eisen en testmethoden voor dit type beschermende kleding.
  • EN 471:2008 (Zichtbaarheidskleding voor niet-professioneel gebruik): Deze norm is vergelijkbaar met EN 471:2003, maar richt zich op zichtbaarheidskleding voor niet-professioneel gebruik, zoals recreatieve activiteiten.
  • EN ISO 11611:2015 (Beschermende kleding voor lassen en verwante processen): Deze norm specificeert vereisten voor beschermende kleding die wordt gedragen tijdens lassen en verwante processen, waarbij bescherming tegen kleine vlammen en lasspatten cruciaal is.
  • EN 342:2017 (Beschermende kleding tegen koude omgevingen): Deze norm beoordeelt de thermische weerstand van kleding tegen koude omgevingen en geeft specificaties voor beschermende kleding die werknemers warm houdt.
  • EN 381 (Beschermende kleding voor gebruik bij het werken met kettingzagen): Deze norm specificeert de eisen voor beschermende kleding bij het werken met kettingzagen, inclusief bescherming tegen snijwonden van de kettingzaag.

Deze EN-normeringen zijn slechts enkele voorbeelden van de vele normen die worden toegepast op verschillende soorten werkkleding en werkschoenen, afhankelijk van de specifieke risico’s en vereisten op de werkplek. Het begrijpen en toepassen van de juiste normen is essentieel om de veiligheid en bescherming van werknemers te waarborgen.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...