Welke autokosten zijn aftrekbaar als zzp’er?

Zzp´er en benieuwd naar welke autokosten aftrekbaar zijn? Dit hangt af van verschillende factoren. Is de auto privé of staat deze op de zaak bijvoorbeeld? Ook hangt het er van af om wat voor autokosten het exact gaat. Om te voorkomen dat je geld laat liggen, zijn hieronder verschillende soorten kosten voor je op een rijtje gezet. Welke autokosten moet je privé betalen en welke gemaakte kosten zijn aftrekbaar als zzp’er zijnde?

De auto is privé bezit

Wanneer de auto privé bezit is en deze wordt gebruikt voor zakelijke ritten, mag je per gereden zakelijke kilometer €0,19 aftrekken. Je dient hiervoor wel een rittenadministratie bij te houden. Bereken je reiskosten door aan een opdrachtgever? Dan mag je tevens voor deze gemaakte kilometers €0,19 aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting.

Privé bezit en btw

Gebruik je jouw privé auto voor zakelijke ritten, dan mag je als zzp’er btw terugvragen over de autokosten in de btw-aangifte. Dit geldt dus enkel voor het zakelijke deel van je autoritten. Zo is het bijvoorbeeld nog steeds de moeite waard om uit te zoeken wat de aantrekkelijkste en goedkoopste autoverzekering voor jouw privé auto is. De btw voor zakelijke autokosten kunnen op twee manieren terug gevraagd worden. De eerste mogelijkheid is via de eerder genoemde rittenregistratie. Via de tweede optie vraag je alle btw over gebruik en onderhoud terug en doe je bij de laatste aangifte van het jaar een correctie. Hiervoor geldt 1,5 procent van de cataloguswaarde van de auto.
Over de aanschafprijs van de privé auto mag overigens geen btw worden teruggevraagd.

Auto op de zaak

Staat de auto op naam van de zaak, dan mogen alle autokosten afgetrokken worden in de aangifte inkomstenbelasting. Dit doe je door alle gemaakte autokosten op te tellen, exclusief btw, en dit bedrag vervolgens bij je aangifte in te vullen bij overige bedrijfskosten. Enkele voorbeelden van autokosten kunnen zijn: benzine, de afschrijving, reparaties, parkeervergunningen en verzekering. Jammer genoeg behoren bekeuringen niet tot de aftrekbare autokosten, deze dien je ten alle tijden zelf te betalen.

Zakelijke auto en btw

Schaf je een auto aan op naam van de zaak dan mag je ook de btw over de aanschafprijs terugvragen. Dit kan dus uiteindelijk voor een reusachtige besparing zorgen voor jou als zzp’er. Ditzelfde geldt voor de btw over kosten van gebruik en onderhoud. Gebruik je jouw auto van de zaak ook privé? Dan dien je over het privégebruik wel btw te betalen middels een vast percentage of kilometeradministratie.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...