Wat zijn Smart Contracts?

Verdiep je je met regelmaat in crypto? Dan weet je wellicht wat smart contracts oftewel slimme overeenkomsten betekenen. Als je dat niet weet, is het geen enkel probleem, dan helpen we je hieronder graag verder met een uitleg over smart contracts.

Smart contract; wat is het?

Een smart contract is een overeenkomst waarbij geen derde partij betrokken hoeft te zijn. Verkoop jij online via een bekend platform een scooter, dan wordt het geld pas vrijgegeven als er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, zoals het overmaken van het geld van de kopende partij naar de verkopende partij. Zo werkt het dus ook binnen de cryptowereld. Via diverse programmeertalen zoals Java kunnen overeenkomsten gesloten worden zonder een derde partij. De eigenschappen voor een smart contract bestaan vooral uit autonomie, betrouwbaarheid en er wordt altijd automatisch een backup gemaakt bij elke transactie. Als je in de cryptowereld kijkt, draait de Cardano koers bijvoorbeeld ook om smart contracts. Ook blockchain komt hier nu om de hoek kijken. Een blockchain zorgt ervoor dat elke transactie gedecentraliseerd kan plaatsvinden en eerst gecheckt wordt door meerdere computers binnen een bepaald netwerk, zo wordt fraude voorkomen.

Wanneer smart contracts gebruiken?

In diverse sectoren of vakgebieden kan gebruikt worden gemaakt van smart contracts, denk hierbij aan de gezondheidszorg, overheden, logistieke bedrijven en met de verhuur van huizen.

Gezondheidszorg

Denk hierbij bijvoorbeeld aan medische patiëntendossiers waar alleen mensen toegang toe krijgen als ze gemachtigd zijn om de dossiers in te zien, zoals medisch specialisten of huisartsen. Zo wordt de privacy van patiënten gewaarborgd.

Overheden

Bij verkiezingen zijn er zeker in het buitenland regelmatig misstanden na de uitslag te horen. Aangezien de stemmen bij verkiezingen vaak met de hand worden geteld is er altijd de mogelijkheid dat er met de stemmen gefraudeerd wordt. Smart contracts kunnen ervoor zorgen dat dit niet meer mogelijk is en alles via een automatisch systeem verloopt.

Logistieke bedrijven

Om een magazijn bij een bedrijf uit de logistieke sector op peil te houden, kan er makkelijk ingevoerd worden dat, als de voorraad van bepaalde producten bijna op nul staat, er automatisch een nieuwe bestelling wordt uitgevoerd om de voorraad weer aan te vullen.

Huizenverhuur

Wil je een huis op afstand verhuren? Dan is het bijvoorbeeld ook in te regelen dat een huurder de code van het huis pas krijgt, zodra het afgesproken huurbedrag is overgemaakt. Zo verloopt alles automatisch en hoef je niets meer in de gaten te houden.
Wil je je toch graag meer gaan verdiepen in de cryptowereld met bijbehorende smart contracts op een blockchain? Kijk dan voor een betrouwbare crypto exchange eens bij Finst. Zij hebben een ruim aanbod.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...