Wat je moet weten over zakelijk beleggen

Veel mensen houden zich bezig met het beleggen. Hierbij kun je denken aan Bitcoinsaltcoins en de nieuwe NFT’s. Dit kan zowel privé als zakelijk gebeuren. Wanneer je de keuze maakt om te beleggen, is het als doel om dat geld vast te leggen voor een bepaalde periode, zodat het uiteindelijk voordeel op zou leveren. Hierbij wordt dus geld ingelegd, maar de uitkomst van deze investering is nog onzeker voor de toekomst. Maar wat zijn nu de voordelen wanneer je zakelijk gaat beleggen? Hieronder lees je meer over het zakelijk beleggen!

Financiën van ondernemer

Wanneer je een ondernemer bent moet je natuurlijk verschillende financiën regelen. In de meeste gevallen gebeurt dit via een zakelijke rekening. Niet alleen de financiën kun je regelen door middel van de zakelijke rekening, want ook de opbouw van je vermogen kun je goed regelen met de zakelijke rekening. Hierdoor kun je zelfs nog een aantrekkelijk belastingtarief bij krijgen. In de meeste gevallen heeft een ondernemer een zakelijke rekening om zo privé en zakelijk gescheiden te houden. Daarnaast houd je in de meeste gevallen geld over, dus kan dit een goede manier zijn om te kunnen investeren.

Mogelijke voordelen

Bij veel aanbieders kun je de keuze maken om makkelijk en snel een zakelijke rekening te openen. Wel kan de documentatie verschillen. Hierdoor kun je sneller beginnen met het opbouwen van vermogen. Hierdoor kun je voordeel ervaren. Het verschil zit tussen zakelijk en privévermogen. Hierbij is de belastingheffing niet hetzelfde. Als ondernemer betaal je namelijk belasting over het behaalde rendement. Maar wanneer je particulier bent, rekent de belastingdienst met een verondersteld rendement. Hierdoor kan het verschil in je voordeel werken.

Op het moment dat je privé een hoog rendement hebt, is het als enige aantrekkelijk om de keuze te maken om het geld te gaan beleggen. De beste keuze die je kunt maken is afhankelijk van de hoeveelheid van je vermogen en de ondernemingsvorm. Denk bijvoorbeeld aan besloten vennootschap of een eenmanszaak. Hierbij is het wel belangrijk dat je gebruik maakt van de vrijstelling die je als particulier in box 3 hebt. Over de eerste €30.000 van je vermogen betaal je geen belasting.

Belangrijk is op te letten op het vermogen. Zo kun je bij een bv zoveel vermogen hebben, waarbij het niks uitmaakt. Wanneer je als ZZP’er of eenmanszaak aan de slag gaat, mag je alleen geld wat gericht is op een zakelijk doel of tijdelijke buffer aanhouden. Wanneer er veel meer geld staat op je betaal- of beleggingsrekening wordt dit vanuit de belastingdienst gezien als privévermogen.

Wat zijn de risico’s van zakelijk beleggen?

Hoewel het zakelijk beleggen voordelen kent, kan het ook enkele nadelen of risico’s hebben. Wanneer je ondernemer bent, zal je vast wel bekend zijn met de zakelijke risico’s. Hierbij worden de risico’s voor het vermogen in het bedrijf getrokken. Wanneer er een faillissement op de bv is, kan het zakelijk belegde vermogen ook weggehaald worden. Er gelden nu eenmaal regels rondom de privacy. Je moet je bijvoorbeeld inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Hierbij moet je dus je onderneming opgeven en daarnaast moet je de jaarcijfers publiceren. Die cijfers zijn voor iedereen zichtbaar.

Met beleggen weet je nu eenmaal nooit zeker wat je uiteindelijk overhoudt. Het kan dus zijn dat je een deel van je inleg verliest. Weet dus wat de mogelijke risico’s zijn en bereid je hierop voor.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...