Wat je moet weten over het opzetten van een BV?

Als je een klein bedrijf hebt, kan een BV de juiste bedrijfsstructuur voor jou zijn. Een BV is een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid, wat betekent dat het zijn eigenaars bescherming biedt tegen persoonlijke aansprakelijkheid voor bedrijfsverplichtingen.
Het wordt “beperkte” aansprakelijkheid genoemd omdat een BV je persoonlijke aansprakelijkheid beperkt in het geval dat je bedrijf failliet gaat of wanneer je beschuldigd wordt van nalatigheid als eigenaar of werknemer.

Wat is een BV?

Een BV is een hybride bedrijfsstructuur die eigenaars een beperkte aansprakelijkheid bescherming biedt. Als je een BV opricht, worden je persoonlijke activa afgeschermd van de meeste zakelijke schulden en aansprakelijkheden. Een BV is een juridische entiteit die losstaat van de eigenaren. Dit betekent dat de schuldeisers van het bedrijf alleen de activa van de BV kunnen vervolgen; ze kunnen niet achter de persoonlijke activa van de eigenaren aangaan, zoals dit wel kan bij een VoF en een eenmanszaak. De eigenaren van de BV (leden genoemd) zijn dus niet aansprakelijk voor de schulden van de BV.

Waarom zou ik een BV oprichten?

Een BV oprichten kan helpen je persoonlijke vermogen te beschermen voor het geval je bedrijf failliet gaat of ja aan wordt geklaagd door nalatigheid. De bescherming tegen aansprakelijkheid komt voort uit het feit dat de meeste mensen niet weten wie de eigenaar is van een BV, noch wie het bedrijf leidt. Deze bescherming is dus erg belangrijk om je persoonlijke leven los te stellen van je bedrijf. Als je hulp nodig hebt bij het oprichten van een BV kan je hiervoor naar NOTRS.

Voordelen van de oprichting van een BV

Een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid biedt haar eigenaren beperkte aansprakelijkheid, wat betekent dat het persoonlijke vermogen van de eigenaren is afgeschermd van de meeste zakelijke schulden en aansprakelijkheden. Bovendien is een BV een hybride entiteit met de eenvoud van een eenmanszaak en de belastingvoordelen van een vennootschap. Het beste voordeel van het opzetten van een BV is dat het je bescherming biedt tegen persoonlijke aansprakelijkheid. Aangezien de BV een eigen juridische identiteit heeft, kunnen schuldeisers van de BV niet aanspraak maken op jouw persoonlijke vermogen om de schulden van het bedrijf te voldoen. Een BV is een goede keuze als je het bedrijf als een afzonderlijke entiteit wilt kunnen behandelen en als je jouw persoonlijke vermogen wilt afschermen voor het geval dat het bedrijf wordt aangeklaagd of faillissement wordt aangevraagd.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...