Wat is het verschil tussen front end en back end?

Als je weleens te maken hebt (gehad) met het maken van een website, dan weet je ongetwijfeld wat front end en back end betekenen in vaktaal. Anders heb je wellicht geen enkel idee. Hieronder leggen we je graag uit wat de twee termen betekenen en wat het verschil is tussen front end en back end en wat deze termen precies te maken hebben met websites.

Wat is front end?

Front end betekent eigenlijk simpelweg de voorkant van een website; het front dus. Dit is alles wat een gebruiker van een website kan zien als diegene op een website kijkt en aanklikt. Als eerste wordt er een design gebruikt welke door een professional oftewel een front end developer wordt omgezet naar een echte website. Zij zetten de website achter de schermen op in een script waardoor de koppeling makkelijk met de achterkant van de website gemaakt kan worden, de back end. Het gehele front end development is dus het daadwerkelijk laten werken van een website aan de voorkant en ervoor zorgen dat het design er goed en professioneel uitziet in de huisstijl van het betreffende bedrijf.

Wat is back end?

De back end van een website, oftewel de achterkant van de website, zorgt ervoor dat het front end, dus de voorkant van de website goed kan functioneren. Aan de achterkant van de website kan een back end developer ervoor zorgen dat er processen achter de schermen van de website goed werken, zoals een betalingssysteem of andere processen die bij de achterkant van een website kunnen horen. Een back end developer kan er ook voor zorgen dat er aan de achterkant van de website een webshopmodule gebouwd wordt als onderdeel van een website. Dit proces loopt vanaf het bestellen van een artikel tot aan het zichtbaar maken van de bestelling voor de eigenaar of afhandelaar van de orders, wordt volledig ingebouwd door een back end developer.

De front end en de back end zorgen er gezamenlijk voor dat een website dus zowel aan de voor- als aan de achterkant goed werkt. Dus dat de processen achter de schermen (back end) werken in combinatie met het design en de zichtbaarheid aan de voorkant (front end) van de website. Een website kan ingewikkeld in elkaar zitten, daarom is het van belang dat een front end developer scripts gebruikt, zoals HTML of JavaScript, waardoor de back end developer de rest van de website goed kan implementeren en vervolgens werkend kan maken.

Softwarebedrijf inschakelen

Heb je zelf weinig ervaring met het bouwen van een website? Laat dit dan zeker over aan een professioneel softwarebedrijf wat ervoor kan zorgen dat je een goed functionerende en duidelijke zichtbare website krijgt die perfect voldoet aan de wensen, behoeften en kernwaarden van je bedrijf. Het is eenmalig een uitgave, zeker als je achter de schermen extra modules wilt hebben zoals een betalingssysteem of webshop, maar het zal op de langere termijn zeker voordelen opleveren als je een goed werkende website hebt die goed zichtbaar en vindbaar is voor je doelgroep(en). Je zult uiteindelijk merken dat je hier, naast extra zichtbaarheid en naamsbekendheid, ook daadwerkelijk potentiële klanten mee kunt bereiken.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...