Wat is het verschil tussen freelance, zzp en interim?

Weet jij wat het verschil is tussen freelance en zzp? En wat de betekenis is van interim? Dit zijn drie termen die regelmatig door elkaar worden gehaald. Om te voorkomen dat jij dit zelf doet is het belangrijk om de definitie van deze woorden te begrijpen, en vervolgens zelf een woord als interim opdracht in een context toe te passen. Het feitelijke verschil tussen freelance, zzp en interim is er eigenlijk niet. Alle woorden verwijzen naar een zelfstandig ondernemer, die ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel en niet in dienstverband werkt. Toch zijn er theoretische en praktische verschillen tussen alle termen.

Onderlinge verschillen tussen de termen

Ondanks de overeenkomsten zijn er ook een aantal verschillen. Hieronder hebben we ze op een rijtje gezet.

Een freelancer is iemand die ergens op tijdelijke basis werkt, vaak is hier een termijn aan verbonden. Een freelance opdracht kan zowel eenmalig als terugkerend zijn. De meeste freelancers werken in de creatieve sector. Denk bijvoorbeeld aan een journalist, fotograaf, videograaf of grafisch vormgever.

Een ZZP’er is iemand die ondernemer is met een eigen bedrijf. De afkorting ZZP betekent niet voor niets Zelfstandige Zonder Personeel. Veel zzp’ers werken met zijn of haar handen. Denk bijvoorbeeld aan een loodgieter, timmerman, kapper of taxichauffeur. In de zorg, bouw en horeca branche werken tegenwoordig steeds meer mensen als ZZP’er.

Tot slot hebben we nog de interimmer. Vaak is dit iemand die tijdelijk binnen een bedrijf (meestal op een hogere positie) komt werken om orde op zaken te stellen. Heb jij een eigen onderneming en wil je binnen een bedrijf aan de slag? Dan is interimmer de beste benaming voor je werkzaamheden.

Rechterlijke verschillen

Het maakt de belastingdienst niet uit welke rechtsvorm je aanneemt. Feit blijft, dat je belastinggeld moet betalen over je inkomen. Voor iedere rechtsvorm geldt dat je rechten en plichten hebt, waar je aan moet voldoen. Zorg er daarom voor dat je deze rechten en plichten opzoekt, om ervoor te zorgen dat je hieraan voldoet. Verder kun je op basis van je beroep een bepaalde reputatie opbouwen bij de doelgroep. Als je graag voor een bedrijf wenst te werken, dan kun je beter de term interimmer overnemen. Als je een eigen bedrijf wenst op te starten, dan is de term zzp’er geschikter.

Praktische verschillen

Er zijn nog een aantal praktische verschillen op te noemen tussen de verschillende termen. Een interimmer sluit zich bijvoorbeeld aan bij een detacheringsbureau, waarbij geldt dat ze voortaan niet meer zelf achter werk aan hoeven te gaan. Het werk komt in dat geval naar hun toe. Er zijn vele klussen waarvoor een interimmer geschikt kan zijn, zoals het stroomlijnen van de financiën binnen een bedrijf. Het verschil tussen freelance en zzp is erg ingewikkeld, aangezien beide termen te maken hebben met ondernemer zijn. Het verschil tussen beide termen heeft voornamelijk te maken met de werkvorm.

Wil jij graag eigen baas zijn? En twijfel je tussen de benaming ZZP’er, freelancer en interimmer? Overweeg dan goed welke term het beste past bij jouw werkzaamheden en laat je eventueel door een expert adviseren.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...