Wat is Fulfilment?

Wellicht heb je weleens van het woord fulfilment gehoord, maar weet je niet wat het precies betekent of waar het woord voor gebruikt wordt. Hieronder leggen we graag uit wat fulfilment precies inhoudt.

Wat is fulfilment?

Fulfilment geeft eigenlijk het complete proces weer van een klant die een order inschiet en besteld, tot het proces wat vervolgens nodig is om de order bij de klant te krijgen. Met dit proces hebben vooral veel webshops en internetbedrijven te maken. Bij dit proces worden altijd een aantal standaard stappen doorlopen.

Goederenontvangst

Vaak worden goederen van webshops of internetbedrijven opgeslagen in grote magazijnen. Binnenkomende goederen worden in ontvangst genomen en in een elektronisch systeem opgeslagen, zodat de voorraad up-to-date is.

Goederenopslag

De goederen worden vaak opgeslagen in grote magazijnen. Door middel van een goed elektronisch systeem, kan de actuele voorraad worden bekeken en als er orders samengesteld worden uit de goederen, zal dit ervoor zorgen dat de actuele voorraad afneemt op het moment dat de aantallen lager worden. Zo behoud je dus ten alle tijden overzicht over de voorraad en het eventueel moeten bijbestellen van producten die een lage voorraad kennen.

Orderbinnenkomst en verwerking

Zodra er een order in het systeem binnenkomt, kan het orderpicken oftewel het samenstellen en bij elkaar zoeken van de producten binnen de order beginnen. Dit dient uiteraard zorgvuldig te gebeuren, omdat je wilt dat elke klant de juiste producten ontvangt.

Fabricage/montage

Betreft het producten die nog verder in elkaar gezet dienen te worden, dan gebeurt dat tijdens het montageproces. Zijn het kant-en-klare producten, dan kunnen ze als complete order bij elkaar gezocht worden en klaargezet worden voor verzending.

Order verpakken

Het inpakken van orders dient netjes en zorgvuldig te gebeuren, je wilt uiteraard geen klachten van klanten die defecte of beschadigde producten ontvangen. De producten dienen dus in een stevige doos verpakt te worden en bij breekbare producten dient er nog extra bescherming aangebracht te worden in de doos zoals bubbeltjesplastic.

Orderverzending

De order is nu klaar voor verzending. Na het uitdraaien en opplakken van een verzendlabel op de order, kan een vervoerder of transporteur nu zorgen voor het bezorgen van het pakketje bij de klant.

Data

Als een bedrijf gebruik maakt van een goed elektronisch voorraadsysteem, dan kan er uit dit systeem ook data getrokken worden zoals het aantal orders per week, maand, jaar. Het aantal producten dat verkocht is, de voorraad per product, de hardlopende producten en dergelijke. Zo kun je hier bijvoorbeeld goed op inspelen met de inkoop van nieuwe goederen of juist het uit je assortiment halen van producten die niet verkopen. Soms kan dit fulfilment proces ook worden uitbesteed aan een fulfilment center. Zij zorgen er dan voor dat de opslag, orderpicking en verzending van jouw goederen vanuit hun magazijn gebeurt en je alleen per order betaald en voor de opslag van je goederen.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...