Wat is een CEO?

Wil je weten wat een CEO is? En wat de verantwoordelijkheden zijn van deze functie? Je leest in dit artikel de afkorting CEO betekent en wat de taken van deze verantwoordelijke functie zijn. Benieuwd? Lees hieronder de betekenis van CEO.

Wat betekent CEO?

CEO is de afkorting voor Chief Executive Officer. De term komt uit de internationale zakenwereld. In de praktijk is de CEO is vaak de Algemeen Directeur van een organisatie. Degene die deze functie bekleed wordt door de raad van bestuur aangesteld als het hoogste lid van het management binnen de organisatie en is verantwoordelijk voor het toezicht op alle bedrijfsactiviteiten.

Wat zijn de verantwoordelijkheden van de CEO?

Ongeacht de grootte of het type organisatie is de CEO verantwoordelijk voor elk aspect van het succes van een organisatie. Als het hoogstgeplaatste lid van het management is de CEO verantwoordelijk voor het samenstellen van een uitvoerend managementteam. Doorgaans speelt de CEO een cruciale rol bij het toewijzen van andere hooggeplaatste organisatorische verantwoordelijkheden, zoals de Chief Operations Officer (COO), de Chief Information Officer (CIO) en de Chief Financial Officer (CFO).

Wat doet een CEO?

De CEO heeft binnen een managementteam de meeste macht in handen. Met die macht horen ook veel verantwoordelijkheden, waaronder betrokkenheid bij de dagelijkse bedrijfsvoering en de strategische planning op lange termijn van de organisatie. De rol van een CEO kan verschillen tussen bedrijfstakken of bedrijfstypes, zoals openbare of particuliere bedrijven.

De rol van de CEO bij bedrijven

Binnen beursgenoteerde bedrijven is de CEO verantwoordelijk voor het rapporteren aan de Raad van Bestuur, die optreedt als een vertegenwoordigend orgaan namens de aandeelhouders. De CEO moet de door de Raad van Bestuur uiteengezette initiatieven en strategieën implementeren, terwijl hij de focus op de missie van het bedrijf blijft houden. Binnen particuliere bedrijven kan de CEO de eigenaar van het bedrijf zijn, of kan hij een persoon zijn die aan de rol is toegewezen door een groep investeerders.

Dus kort samengevat: De Chief Executive Officer is het hoogste lid van het managementteam dat uiteindelijk verantwoordelijk is voor het succes van alle aspecten van een bedrijf.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...