Wat doet een inkoper?

Werken met een inkoper doe je als bedrijf om de goederen en diensten in te kopen. Dit betekent ook dat dit de persoon is die de contacten met leveranciers onderhoudt. Je begint vaak als junior inkoper. De inkoopafdeling zorgt dat het inkoopbeleid wordt bepaald en nageleefd. De inkoper speelt dus een belangrijke rol in de supply chain. Is dit jouw baan? Dan draag jij dus bij aan de optimalisatie van de keten van leverancier tot klant. Er zijn verschillende taken op de inkoopafdeling die elk ook weer hun eigen naam hebben.

Werkzaamheden van de inkoper

Het is goed om te weten dat het werk dat een inkoper doet wel kan verschillen per organisatie of per functie. Bij Goedemensen zijn altijd inkopers te vinden voor alle verschillende soorten taken. Het kan gaan om strategische, tactische of operationele inkoop. Een strategische inkoper houdt zich bezig met richtlijnen en doelstellingen als het om inkoop gaat. Een tactische inkoper is meer bezig met de leveranciers en de voorraden. Ben je actief in operationele inkoop, dan doe je vooral het daadwerkelijke inkopen door orders te plaatsen. De inkoop moet dan soepel verlopen.

De werkplek van de inkoper

Inkopers kunnen op allerlei plekken werken. Denk aan winkels en groothandels, maar denk net zo goed aan andere ondernemingen. Ook de overheid, ziekenhuizen en zorginstellingen hebben inkopers in dienst. Dit is dan vaak een speciale afdeling. Dat geldt voor alle soorten bedrijven en instellingen waar je werkt. Het is wel zo dat de rol en het takenpakket per branche, organisatie of zelfs onderneming enigszins kan verschillen. De inkoper houdt vaak contact met verschillende partijen zoals de administratie en voorraadbeheer en magazijnpersoneel. Ook leveranciers behoren hier natuurlijk toe.

Zelf inkoper worden

Wil je inkoper worden? Dan zijn daar verschillende opleidingen voor geschikt. Die zijn er ook op verschillende niveaus. Zo kan je op MBO de opleiding Medewerker Inkoop volgen. Je kan op HBO niveau voor Small Business & Retail Management gaan. Ook kan je Logistiek & Economie of Commerciële Economie studeren. De verdiensten variëren per organisatie waar je werkt en de taken die je dan krijgt. Ook de rol die je in het bedrijf hebt speelt natuurlijk mee. Het salaris varieert daarom tussen €2200,- en €4000,- bruto per maand.

Hoe ziet de toekomst eruit?

Een inkoper kan flink doorgroeien. Wanneer je als junior inkoper begint, dan kan je uiteindelijk bijvoorbeeld tactisch of strategisch inkoper worden. Ook kan je in het management terechtkomen. Het is vooral belangrijk dat je wil bijdragen aan het operationele deel van de onderneming in de inkooprol.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...