Wanneer is het dragen van werkschoenen verplicht?

Bij sommige beroepen is het dragen van speciale werkschoenen verplicht. Het bedrijf waar je werkt of gaat werken moet goed op een rijtje hebben hoe het werk dat volgens hen gedaan moet worden op een zo veilig mogelijke manier kan worden uitgevoerd. Dit hoort allemaal beschreven te staan in een ARBO document. Hier kan dus bijvoorbeeld in staan dat het verplicht is om beschermende kleding of werkschoenen te dragen op de werkvloer.

Werkgevers zijn verplicht om zijn of haar werknemers een veilige werkomgeving te bieden en ze kunnen zelfs een boete krijgen als de inspectie bewijs ziet van overtredingen van de ARBO wet. Maar je kan zelf ook een boete opgelegd krijgen als je je niet aan de regels van je werkgever houdt. Draag dus altijd de kleding en schoenen die jouw werkgever wilt dat je draagt deze zijn waarschijnlijk niet voor niks verplicht en je wilt graag een boete voorkomen. Je werkt immers hard voor je geld.

Beroepen waarbij werkschoenen verplicht zijn

Er zijn verschillende beroepen waarbij je (vaak) verplicht bent om werkschoenen te dragen voor je eigen veiligheid. Hierbij ligt natuurlijk voor de hand dat je ze moet dragen als je in de bouw werkt of in een magazijn. Maar je moet ze bijvoorbeeld ook dragen als je podiumbouwer bent of cameraman. In deze beroepen werk je namelijk ook met zware materialen zoals lampen en metalen balken. Je wilt liever ook niet een zware camera op je tenen krijgen. Je zal dus zien dat als je aan de slag gaat als cameraman dat je de studio niet zomaar mag betreden zonder werkschoenen met stalen neuzen aan te hebben. Nog een sector waar je misschien niet zo snel aan had gedacht is de zorg sector. Hier is het ook verstandig en vaak verplicht om speciale werkschoenen aan te trekken. In ziekenhuizen of verzorgingstehuizen heb je vaak wat gladde vloeren en werk je over het algemeen meer met vloeistoffen. Dan is het belangrijk dat de zool van je schoen antislip is en dat je schoenen ook waterdicht zijn en niet makkelijk doorboort kunnen worden met scherpe objecten zoals bijvoorbeeld een spuit.

De juiste werkschoenen voor op de werkvloer

Elk beroep is anders, waardoor het belangrijk is om werkschoenen te kiezen die bescherming bieden tegen de gevaren die bij jouw beroep op de loer liggen. Er zijn veel verschillende branches waarbij het wel belangrijk is dat je let op de soort schoen die je aantrekt. Heb je net een nieuwe baan, informeer dan vooral even bij je werkgever of die bepaalde eisen stelt aan de schoenen die je tijdens werktijd moet dragen en of je hier eventueel ook, niet geheel onbelangrijk, een vergoeding voor krijgt. Sommige specialistische werkschoenen zijn namelijk niet goedkoop. Maar of je nou goede zolen nodig hebt of stalen neuzen, of misschien wel allebei, er is altijd wel ergens een schoen te vinden die bij jou en je werk past. Het is gewoon een kwestie van goed op een rijtje zetten welke kwaliteiten jouw schoenen moeten bezitten. Wees ook vooral niet bang om om hulp te vragen in een winkel of aan je baas als je niet zo goed weet waar en wat voor schoenen je moet kopen.

Advies nodig van een expert? Bij Arbo Safety Shoes kun je terecht voor persoonlijk advies voor het kopen van de juiste werkschoenen.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...