Wanneer heb je een VOG nodig?

Een Verklaring Omtrent Gedrag moet je soms aanvragen wanneer je als werkgever werknemers zoekt voor een functie waar integriteit en betrouwbaarheid erg belangrijk is. Denk bijvoorbeeld aan beveiligers, personen die bij gevaarlijke stoffen kunnen of gevoelige informatie van bedrijven. Wat is een VOG precies? Waarom en wanneer heb je deze nodig? En is het verplicht?  In dit artikel leggen we het je uit.

Wat is een VOG?

Een VOG is een wet geldige verklaring van “goed” gedrag. Volgens de wet heet het een Verklaring Omtrent Gedrag. Met dit document kan een werkgever een werknemer zijn of haar betrouwbaarheid en integriteit bevestigen. Het document bevestigd dat jij in het verleden niet in aanraking bent geweest met justitie, die ook maar enig raakvlak kan hebben met jouw functie.

Wanneer is een VOG verplicht?

Het is niet voor iedereen verplicht om een VOG aan te vragen. Het gaat vaak om functies in bedrijven die zeker moeten weten dat je betrouwbaar en integer bent. Zo geldt dit bijvoorbeeld voor mensen in het onderwijs, de kinderopvang, maar ook een taxichauffeur en iemand die een grote organisatie aanstuurt. VOG is bijvoorbeeld in de financiële wereld altijd een vereiste, omdat het daar over geld gaat.

Hoe vraag je een VOG aan?

Bij het aanvragen VOG kan je op verschillende manieren te werk gaan als werknemer. Vaak ontvangt de werkgever vanuit de werknemer een overzicht met zaken waarop er gescreend gaat worden. Dit zal dan door de werkgever online worden klaargezet, waar je na de betaling de aanvraag kunt verzenden. Soms kan het even duren, maar zodra deze  binnen is kun je de verklaring doorsturen naar je werkgever en je kosten declareren.

Soms gebeurt het dat er een VOG wordt vervalst. Om dit tegen te gaan is het belangrijk dat je de VOG op een aantal belangrijke punten controleert, zoals het raster en het Rijkslogo, maar ook dat het een watermerk en hologram bevat.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...