Waarom factoring voor consultants?

Als je werkzaam bent als consultant kan het voorkomen dat je gebruik maakt van personeel of worden freelancers ingehuurd m.b.t. nieuwe projecten. Op deze manier liggen de loonkosten wel erg hoog. Het is voor consulting bedrijven vaak lastig om deze uitgaven te bekostigen. Het kan financieel belastend zijn voor de onderneming als klanten facturen met 30 dagen gaan betalen. Zeker als debiteuren niet op tijd terugbetalen, dan zul je eerst de betalingstermijn moeten afwachten. En hier zit je als ondernemer niet op te wachten.

Directe uitbetaling

Als je je facturen laat voorfinancieren, oftewel gebruik maakt van factoring, heb je snel beschikking over je geld. Als je aanvraag bij het factoringbedrijf wordt goedgekeurd, wordt het bedrag vervolgens binnen 24 uur naar je rekening overgemaakt. Vaak heb je het bedrag al met enkele uren ontvangen. Zo heb je gelijk de mogelijkheid om uitgaven te bekostigen en heb je direct toegang tot werkkapitaal. Het is goed om te weten dat een transactie bij factoring uit twee delen bestaat.

Enerzijds krijg je een voorschot variërend van 90-97% uitbetaald. En zodra jouw debiteur de factuur aan het factoringbedrijf heeft betaald, ontvang je het resterende bedrag minus de factorfee. De factorfee is het percentage aan kosten dat je afdraagt voor de dienstverlening. De factorfee is afhankelijk van meerdere factoren: de hoogte van het factuurbedrag, de betalingstermijn en de kredietwaardigheid van de opdrachtgever.

Voordelen

Naast het feit dat factoring zorgt voor een snelle uitbetaling, levert dit jou als ondernemer nog meer voordelen op. Het factoringbedrijf neemt namelijk ook het faillissementsrisico en de debiteurenadministratie van je over. Mocht een debiteur dan onverhoopt te laat terugbetalen, zal het factoringbedrijf dit met de debiteur afhandelen. Op deze manier krijg je meer rust en houd je energie over om te investeren in andere zaken rondom je onderneming. Bijvoorbeeld door meer tijd te steken in grote projecten of om extra personeel of freelancers in te huren. Het direct beschikken over werkkapitaal zorgt voor een soepele werking van jouw onderneming.

Factoring biedt als alternatieve financieringsvorm genoeg voordelen om alle betrokken partijen tevreden te stemmen. Zo vinden er tijdig betalingen plaats, kun je actief blijven qua bedrijfsvoering en heb je voldoende energie om te blijven ondernemen. Op deze manier heb je niet langer last van bijvoorbeeld stress of extra kosten die het debiteurenbeheer met zich meedraagt als je het in eigen beheer houdt.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...