Telefonisch klantcontact is voor veel bedrijven van essentieel belang. Het beslaat zelfs het overgrote deel van het totale klantcontact. Je belt dus met klanten, maar ook met zakenpartners, medewerkers, leveranciers en ga zo maar door. Kortom: als ondernemer heb je bijna altijd wel een telefoon in je hand. Dat maakt ook dat je misschien overweegt om voor een zakelijke telefoon met abonnement te kiezen. Nu doe je alles nog met een privételefoon, maar is het in dit geval niet verstandiger om de telefoon op de zaak te zetten?
Maar waarom eigenlijk? Waarom zou je voor Samsung zakelijk kiezen? Wat voegt dit toe? Wat zijn de voordelen van een zakelijke telefoon en waar moet je aan denken als je deze aanschaft? In dit artikel vind je alles wat je moet weten.
Financiële voordelen
Waarom kiezen ondernemers uiteindelijk voor een zakelijke telefoon?
Het grootste voordeel van een zakelijke mobiele telefoon is dat veel kosten afgetrokken kunnen worden uit de winst van je onderneming. Dit levert een aantal fijne fiscale voordelen op met betrekking tot de Belastingdienst.
Hierbij gaat het om meerdere kosten die afgeschreven kunnen worden. Denk hierbij aan de aanschafkosten van de mobiele telefoon (hierdoor wordt een nieuwe smartphone dus plotseling een stuk goedkoper!), maar ook de maandelijkse abonnementskosten, het dataverbruik en ga zo maar door. Alle mogelijke kosten die je met de telefoon maakt of hebt gemaakt, kunnen worden afgetrokken tijdens de aangifte van de inkomstenbelasting.
Let op: zakelijk mobiel bellen is echt enkel gunstig wanneer je als ondernemer heel veel telefonisch contact hebt. Een zakelijk mobiel abonnement is in de meeste gevallen namelijk duurder dan een privé abonnement. De fiscale voordelen zijn prettig en het levert je nog veel meer voordelen op, maar kies hier dus wel echt enkel voor als je zeker weet dat je de telefoon grotendeels zakelijk gebruikt.
Overzichtelijk
Bij zakelijk mobiel bellen wordt elke maand een heel overzichtelijk factuur gestuurd. Hierop kun je precies zien hoeveel er is gebeld en waar de telefoon precies voor is gebruikt. Alle zakelijke- en privékosten worden direct gescheiden en bij de telefoonkosten staat weergegeven hoeveel dit exclusief btw is. Dat scheelt een hoop administratief werk.
Wat als je zakelijk belt met een privé abonnement?
Omdat een zakelijk abonnement vaak duurder is dan een privé abonnement, kiezen ondernemers er ook dikwijls voor om hun privé telefoon voor het werk te gebruiken. Dit is uiteraard mogelijk, maar het levert soms wel problemen op.
Als je bijvoorbeeld je telefoon zowel zakelijk als privé gebruikt, betekent dit dat je ook maar een klein deel van de telefoonkosten mag verrekenen met de Belastingdienst. Bovendien mogen de aanschafkosten van de telefoon en btw niet afgetrokken worden. Deze zijn voor eigen rekening. Het nadeel is dat het bedrag dat je wél aftrekt een schatting is. Als de Belastingdienst om een specificatie vraagt, moet je jezelf kunnen verantwoorden. De administratie is een stuk minder overzichtelijk bij een privé telefoon, wat dus nog wel de nodige administratieve rompslomp op kan leveren.