De voordelen van tevreden werknemers

Het ondernemerschap is een vak apart, hier moet je echt passie voor hebben en het ondernemen moet je ook wel een beetje liggen. Hoe je daar achter komt en hoe je het toepast, hangt af van je kwaliteiten en ervaring. Een belangrijk onderdeel binnen je bedrijf zijn je werknemers; zij voeren uit welke richting jij in je onderneming op wilt. Daarom is het belangrijk om goed contact met hen te hebben en ze vooral tevreden te houden. In dit artikel lees je alles over tevreden werknemers en goed werkgeverschap.

Hoe zorg je voor tevreden werknemers

Je werknemers zijn de draaiende motor van je onderneming. Het is belangrijk dat zij tevreden zijn, zorg dus dat je goed in zicht hebt wat hun wensen, behoeften en belangen zijn. Ga in gesprek met je werknemers en vraag wat zij vinden van de manier hoe het nu gaat. Creëer betrokkenheid en een open sfeer zodat werknemers ook het idee hebben dat zij iets kunnen inbrengen. Werknemers zijn echt op zoek naar een plek waar zij zich fijn voelen. Dus creëer een omgeving waar je werknemers onder goede omstandigheden kunnen werken.

Voordelen van tevreden werknemers

  • Tevreden werknemers zijn veel productiever dan ontevreden werknemers.
  • Tevreden werknemers zijn meer betrokken en zij hebben een hogere productiviteit en minder ziekteverzuim. Een gezonde werkomgeving is belangrijk. Een positieve werkcultuur moedigt vriendschappen tussen werknemers aan. Op deze manier verbetert het persoonlijk welzijn.
  • Een gevoel van saamhorigheid is belangrijk. Als collega’s het gevoel hebben dat hun team echt om ze geeft, dan kunnen ze problemen en uitdagingen beter aan.
  • Tevreden werknemers zijn minder gestrest. Veel stress leidt tot emotionele en lichamelijke problemen en kunnen resulteren in een hoger ziekteverzuim.
  • Werknemers willen doen waar zij goed in zijn. Het bedrijf werkt eraan om hun sterke kanten te ontwikkelen. Dit leidt tot productinnovaties en een stabiel personeelsbestand.

Essentieel voor tevreden werknemers

Om je werknemers tevreden te krijgen en te houden is het belangrijk om de volgende zaken in gedachten te houden: Werknemers vinden de balans tussen werk en privé een prioriteit. Zij willen namelijk hun schema kunnen aanpassen en waar mogelijk op afstand werken, dit biedt flexibiliteit. Open communicatie is het belangrijkste, over de werkzaamheden maar ook over de verhoudingen binnen het personeelsteam. Zorg dat je goed communiceert en dat iedereen kan zeggen wat hij/ zij wil.

Door goed werkgeverschap heb je sneller tevreden werknemers. Zo zul je zien dat het werken steeds leuker wordt en dat er binnen het team een hechte band ontstaat. Werk dus aan de tevredenheid van je werknemers en profiteer van de voordelen.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...