Wat zijn de voordelen van een eigen server?

Als je ICT’er bent of in de softwaresector werkt, weet je waarschijnlijk direct wat hiervan de voordelen zijn en waar dit artikel over gaat. Ben je echter totaal geen wizzkid op dit gebied, dan zou het kunnen dat je je afvraagt wat de precieze voordelen van een eigen server zijn. Echter is het voor iedereen die in een (groot) bedrijf werkt of zelf een bedrijf bezit een aanrader om een eigen server te bezitten als er veel gebruik wordt gemaakt van software/online portals en systemen of (bedrijfsgevoelige) data. Hieronder zetten we de voordelen van het bezit van een eigen server op een rij.

Wat is een server?

Een server is eigenlijk een stuk computer hardware wat dient oftewel ‘serve’ in het Engels. Een server verleent diensten aan computers en bezit daarom enorm veel geheugen en krachtige processoren om alle informatie op te kunnen slaan en te verwerken. Een server kan bestaan uit hardware, dan is het een fysiek apparaat dat op de één of andere manier verbonden is aan een computernetwerk. Of een server kan bestaan uit software. Deze server biedt diensten aan waar ook andere klanten gebruik van kunnen maken.

Voordelen van een eigen server

De voordelen van een eigen server is dat die specifieke server alleen beschikbaar is voor jou of het bedrijf waar je werkt. Je deelt deze server dus niet met andere bedrijven en de snelheid van de server kan daar dus ook niet door beïnvloed worden. Tevens is deze (persoonlijke) server dus optimaal afgestemd op de wensen en behoeften die zijn aangegeven door de klant en wordt de data die op de server staat optimaal beschermd.
Een ander voordeel is ook dat je niet eenmalig een grote investering kwijt bent, maar deze server kan huren met alles erop en eraan tegen een bepaalde prijs voor een vooraf afgesproken periode. Zo weet je direct wat de kosten zullen zijn en kun je die dus ook meenemen in je budget. Het voordeel is dus dat je tussentijds niet voor extra onverwachte kosten komt te staan.

Als je een bedrijf inhuurt wat voor jou de server of serverkast klaarmaakt, zullen zij je ook helpen met het overzetten van je data, systemen en bestanden, zodat je direct alle benodigde informatie op de juiste plek hebt staan. Je hebt hierbij ook je eigen accountmanager binnen het bedrijf tot je beschikking waar je je vragen aan kunt stellen en die snel bereikbaar is om je verder te helpen met eventuele problemen.

Als de serverkast eenmaal is geïnstalleerd, zal je worden uitgelegd hoe alles werkt. Waarschijnlijk wordt er ook een blindplaat gemonteerd, zodat alles netjes is weggewerkt en de eventuele aansluitingen veel minder of niet meer zichtbaar zijn. Zo zorg je ervoor dat de serverkast netjes in een hoek gezet kan worden en niet teveel opvalt.
Kortom; werk je bij een bedrijf of bezit je een bedrijf waar veel gewerkt wordt met computers, systemen of online portals? Dan is het zeker een aanrader om gebruik te maken van een eigen server.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...