Voor wie is VCA Vol bedoeld? De voordelen op een rijtje

Steeds meer bedrijven beschikken over een VCA bedrijfscertificering. Ook meer dan 1,5 miljoen medewerkers beschikken inmiddels over een certificaat. VCA leeft in veel sectoren. Met name bedrijven binnen de bouw hebben hier veel baat bij. Zij werken immers vaak onder risicovolle omstandigheden. Ze doen relatief risicovol werk en moeten weten hoe ze de omgeving en zichzelf zo veilig mogelijk kunnen houden. Tijdens een VCA cursus leert men dan ook hoe ze op de veiligheid, gezondheid & het milieu kunnen letten tijdens het werken. Hoewel een VCA diploma officieel niet verplicht is, vragen veel opdrachtgevers hier tegenwoordig wel naar. In de praktijk is het dus vaker verplicht dan je denkt.

Naast het standaard VCA diploma bestaat er ook nog zoiets als vca vol. Deze cursus kan worden gezien als het vervolg op het standaard VCA certificaat. De afkorting VOL staat voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. Kortom: deze cursus is bedoeld voor operationeel leidinggevenden. Daarnaast is het ook verstandig om dit certificaat te behalen wanneer je als zzp’er werkzaam bent. In dat geval kan je immers ingeschakeld worden door andere bedrijven of opdrachtgevers die een dergelijke certificering eisen.
Maar waarom zou je een dergelijk certificaat behalen? Wat is de meerwaarde van het VCA VOL diploma? Is dit echt de bijkomende kosten waard? We zetten de voordelen op een rijtje.

Geen opdrachten mislopen

Er is geen sprake van verplichting als het om het VCA diploma gaat. Je zou dus in theorie gewoon mogen werken binnen jouw sector als je de bijbehorende kennis en ervaring hebt. Helaas blijkt dit in de praktijk toch wel anders te werken. VCA wordt steeds meer geaccepteerd als dé manier om veilig te kunnen werken. De meeste opdrachtgevers hebben dit dan ook hoog in het vaandel staan.

Kom je bij mensen thuis? Dan zal er vrijwel nooit gevraagd worden om een VCA diploma. Wanneer je echter een opdracht krijgt vanuit een groot bedrijf en bijvoorbeeld moet gaan werken op een bouwterrein, dan is de kans zeer groot dat van elke betrokkene een VCA diploma wordt gevraagd.

Als je hier dus niet extra in investeert, zou dit dus betekenen dat je opdrachten zult mislopen. Hoewel het dus zeker een investering is, levert dit je uiteindelijk ook heel veel op.

Verhoog de veiligheid op het werk

Met het VCA VOL diploma toon je aan dat je weet hoe je veilig moet werken in een risicovolle omgeving. Dit betekent dus ook dat je over de nodige kennis op dit gebied beschikt. Zo weet je wat er in de Arbowet staat beschreven en hoe je potentiële gevaarlijke situaties kunt voorkomen. Heel belangrijk als operationeel leidinggevende of zzp’er. Zo weet je immers niet alleen jezelf gezond en veilig te houden, maar ook diezelfde zorg te dragen voor de medewerkers waar jij leiding aan geeft. Het vca certificaat laat zien dat je weet hoe je veilig moet werken en wat er op dat vlak van je wordt verwacht.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...