Voor optimaal resultaat, is houding alles

Of je nu thuis werkt of op kantoor; een goede zithouding is altijd belangrijk. Een goede houding verbetert namelijk niet alleen je productiviteit, maar zorgt er ook voor dat je geen fysieke klachten krijgt. Maar hoe zorg je voor een goede zithouding? En hoe weet je waar je op moet letten? In dit artikel geven we je een aantal tips.

De voordelen van een ergonomische bureaustoel

Een ergonomische bureaustoel zorgt ervoor dat je een goede werkhouding aanneemt. Deze stoelen zijn vaak voorzien van armleuningen en geven voortdurend steun in de rug. Wat een ergonomische bureaustoel zo comfortabel maakt, is de mogelijkheid om alle onderdelen zoals het zitvlak, de rugleuning en de armleuningen afzonderlijk te verstellen. Op deze manier kun je de bureaustoel naar jouw lichaam vormen.

Tips bij het aannemen van een goede zithouding

Een goede zithouding is niet alleen afhankelijk van het soort bureaustoel dat je hebt. Ook de manier waarop je deze stoel instelt, heeft invloed op je houding. Een aantal tips voor een ergonomische zithouding zijn:

  • Zorg voor een neutrale positie. Hierbij gaat het om de fysieke belasting van de wervelkolom tijdens het zitten. De richtlijn hiervoor is een loodlijn. Dit is een rechte lijn vanuit het oor naar je schoudergewricht en naar je heupgewricht. De loonlijn is goed wanneer deze in een rechte lijn op de vloer staat.
  • Het instellen van de juiste zithoogte. Een richtlijn die hier vaak voor wordt gehanteerd is de hoek van 90 graden. Dit betreft de hoek tussen de boven- en onderbenen. De hoogte van de stoel moet zo ingesteld worden dat deze hoek ongeveer 90 graden is. Gelukkig is dit iets wat veel mensen uit zichzelf al goed instellen, omdat de 90 graden regel over het algemeen al bekend is.
  • Zorg voor afwisseling. Het is bijna onmogelijk om een hele werkdag een goede zithouding aan te houden. Daarom is afwisseling heel belangrijk. Belast je spieren een aantal keer per dag door bijvoorbeeld een stukje te gaan wandelen, de trap op en af te lopen, een aantal keer te bukken of iets zwaars op te tillen. Bewegen is namelijk een medicijn voor een goede houding. Na een korte bewegingsactiviteit neem je automatisch een gezonde zithouding aan.
  • Ga actief zitten. Wanneer je op kantoor om je heen kijkt, zie je waarschijnlijk een aantal collega’s onderuitgezakt zitten. Dit komt doordat we te weinig bewegen en te veel stilzitten. Zorg voor een actieve zithouding door je rug zo recht mogelijk te houden. Wissel je bureaustoel eens af met een balansstoel. Deze stoel heeft geen rugleuning, dus prikkelt je om je rug zelf recht te houden.

Kies voor een ander bureau

Een andere goede optie is het afwisselen van staan en zitten. Dit kan met een zit sta bureau. Dit bureau kun je zelf in hoogte aanpassen, waardoor je een optimale werkplek voor jezelf kunt creëren en je werkhouding makkelijk kunt afwisselen.

Ervaar je fysieke klachten door het vele zitten? Of wil je deze klachten voorkomen? Lees bovenstaande tips dan nog eens rustig door. Een ergonomische bureaustoel en een zit sta bureau zijn handige hulpmiddelen bij het verbeteren van je houding, maar je kunt zelf ook een groot verschil maken door je aan bovenstaande punten te houden.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...