Wat is het verschil tussen IT en ICT?

De termen IT en ICT worden vaak door elkaar gebruikt. Maar de betekenis is wel degelijk heel verschillend. Waar staat ICT en IT voor? En wat is het verschil? De afkorting IT staat voor Information Technology en ICT voor Informatie- en Communicatietechnologie. Met andere woorden staat ICT dus voor alles dat met de communicatie van gegevens te maken heeft. Het is daardoor een direct onderdeel van IT. Laten we beide even uitlichten en bekijken.

Wat is IT?

De afkorting IT staat voor Information Technology. Wanneer er gesproken wordt over IT omvat dit de complete branche. Met andere woorden alles dat te maken heeft met computers, netwerken, software of andere apparatuur om de gegevens te verwerken, opslaan of te versturen. IT is de juiste term om te gebruiken wanneer het niet specifiek gaat om communicatietechnologie.

Omdat elk bedrijf met digitalisering te maken heeft is ook de behoefte aan IT in aanzienlijke mate toegenomen. Zo heeft elk bedrijf een eigen of gedeelde IT afdeling en behoefte naar automatisering en verbeteringen. Die zich inzet en bezig zal houden met het onderhouden van systemen, verbeteren van veiligheid om uiteindelijk op een veilige en goede manier de verkregen gegevens te bewaren, delen of communiceren. Kortom, de betekenis van IT is Information Technology waaronder alle werkzaamheden omtrent computers, software, netwerken en andere apparatuur vallen.

Wat is ICT?

De afkorting ICT staat voor Informatie- en Communicatietechnologie. Het grootste verschil met IT is dat ICT specifiek gaat om communicatietechnologie. Bij ICT hebben we dus te maken met een specifiek onderdeel binnen de IT. Die verantwoordelijk is voor alles dat met informatie en communicatie te maken heeft. Dit kan het verwerken of bewaren van gegevens zijn. Maar ook versturen of beveiligen behoren tot ICT. Het komt in vrijwel elke sector en branche voor. Hoewel ICT vaker wordt gebruikt in onderwijs waar IT meer industrieel georiënteerd is. Omdat onderwijs vaker informatie en communicatie nodig heeft en verwerkt waarbij industrie vooral de behoefte kent aan digitalisering van al de processen met als doel de productiviteit verbeteren en efficiënter te werken.

De functie van digitalisering

De afgelopen jaren tot heden hebben veel bedrijven een digitalisering doorgevoerd. Dit kan om kleine tot grote projecten gaan. Waarbij IT en ICT vaak onmisbaar zijn om dit mogelijk te kunnen maken. De digitalisering ligt dus volledig in handen van een IT of ICT afdeling die hiervoor verantwoordelijk is. Waarbij communicatie, verwerken en opslaan van gegevens in veel gevallen centraal staan.

Beide termen kunnen dus gebruikt worden, hoewel ze in de essentie daadwerkelijk verschil kennen. Het is dus goed om naar een complete omschrijving en het takenpakket te kijken om te bepalen met welke tak van sport je te maken heeft. Zeker bij kleinere bedrijven is het vaker algemeen.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...