Wat is het verschil tussen een goudstaaf en goudbaar?

Als je op zoek bent naar het verschil tussen een goudstaaf en een goudbaar, dan ben je snel klaar. Want eigenlijk is er geen verschil tussen deze twee termen en zijn ze synoniemen van elkaar. Je kunt ze dus ook in elkaars plaats gebruiken en het over compleet hetzelfde voorwerp hebben. In dit artikel worden ze dan ook beide gebruikt met dezelfde betekenis. Maar wat is een goudstaaf eigenlijk en waarvoor kun je het gebruiken?

Wat is een goudstaaf of goudbaar?

Een goudstaaf is een staaf gemaakt van goud. Elke goudstaaf heeft een bepaald gewicht en dus ook een bepaalde waarde. Deze gewichten worden wereldwijd gebruikt en zijn standaard ingesteld, specifiek voor de gelegenheid. Dat is zo gedaan zodat er in goud gehandeld kan worden en je dan nooit hoeft te wegen of hoeft te twijfelen over de echte waarde. Het gewicht wordt met een stempel in de goudbaar gedrukt na een officiële weging. Vervolgens kunnen ze wereldwijd verhandeld worden, zowel zakelijk als particulier. De meeste goudbaren worden in gram gewogen en krijgen de standaardgewichten 1, 2,5, 5, 10, 20, 50, 100, 250, 500 of 1000 gram mee. Een andere waarde die je tegen kunt komen is de Troy ounce en deze staat gelijk aan 31 gram goud.

Investeren in fysiek goud? Meld je aan bij GoldRepublic en beheer gemakkelijk online jouw goud!

En wat is het karaat dan?

Hoe zuiverder het goud, hoe hoger het karaat. Echt zuiver goud waar niets aan is toegevoegd is 24 karaat en dat is dan ook de hoogst mogelijke zuiverheid. Omdat zuiver goud erg zacht is, is dat niet altijd geschikt voor gebruik in bijvoorbeeld sieraden. Dit zou bij het dragen te snel slijten en daarom worden er andere metalen en materialen aan het goud toegevoegd om het sterker te maken. Sieraden hebben daarom ook vaak 14 karaat goud of 18 karaat. Hoe hoger het karaat in je sieraad, hoe zuiverder het goud, maar dus ook hoe zachter. Soms is het beter om voor minder karaat te kiezen zodat je sieraad goed bestand is tegen dagelijks dragen.

Waar wordt goud voor gebruikt?

Vandaag de dag heeft goud vooral een handelsfunctie. Je kunt ook goud kopen als investering in de toekomst. Vroeger had goud vaak andere betekenissen, zoals in de kerk waar het gebruikt werd voor schitterende relikwieën en het in de bijbel ook een hele belangrijke rol speelde. Vandaag de dag is goud vooral een manier om te investeren of een beleggen. De waarde van goud schommelt, net als dat bij een valuta het geval is.

“Investeren in goud wordt gezien als veilige belegging en beschermd tegen de invloeden van inflatie”

Investeren in goud wordt gezien als veilige belegging, omdat de goudprijs niet opeens heel sterk zal dalen of stijgen. De belangrijkste reden waarom veel beleggers investeren in goud is omdat je hiermee jouw vermogen beschermd tegen invloeden van inflatie. Beleggen in goud kun je doen bij de beste broker van Nederland: DEGIRO. Maar je kunt er  ook voor kiezen om online fysiek goed te kopen via GoldRepublic.

> Meer informatie over goud kopen als belegging

Wat zijn de voordelen van fysiek goud kopen?

Om je vermogen te laten groeien en te beschermen tegen de invloeden van inflatie is het verstandig om fysiek goud te kopen. Veel Nederlandse (en internationale) topbeleggers kopen goud om zich te beschermen tegen (hoge) inflatie en koopkrachtverlies. Hieronder hebben we nog een aantal redenen om fysiek goud te kopen op een rij gezet:

  • Rendement. Iemand die in het jaar 2000 goud kocht, heeft een rendement van 400% op deze investering behaald.
  • Eenvoudig. Het kopen van fysiek goud klinkt lastiger dan dat het daadwerkelijk is. Via GoldRepublic kun je gemakkelijk 24/7 goud kopen (en weer verkopen) via een online account. Je bepaald zelf in welke opslag jouw goud wordt bewaard.
  • Juridisch jouw eigendom. Als je fysiek goud koopt via GoldRepublic.nl dan wordt het goud jouw juridische eigendom.
  • Verkopen is net zo gemakkelijk. Het verkopen van goud kan met slechts enkele klikken op de muis. Je verkoopt jouw fysieke goud voor de goudprijs van dat moment weer terug aan GoldRepublic.

Overtuigd van de voordelen van beleggen in fysiek goud? Meld je aan bij GoldRepublic en begin met goud kopen!

Waarom investeren in goud?

Besluit je om in goud te investeren, dan is dat meestal een hele veilige keuze. Goud behoudt zijn waarde altijd goed en een onverwachte daling komt eigenlijk nooit voor. Wat je je ook moet realiseren is dat je daardoor ook niet heel snel rijk zult worden. Investeren in één of meerdere goudstaven betekent dat je een jarenplan maakt. Je kunt in goud investeren door erin te beleggen, of je kunt echte goudstaven kopen en deze veilig laten opslaan in een opslag van de aanbieder. Wat ook je keuze, als je de tijd hebt is investeren in goud zeker de moeite waard.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...