Wat je moet weten over verplichte vrije dagen

Bijna ieder bedrijf heeft met verplichte vrije dagen te maken. Hoewel het vanuit de overheid vaak niet verplicht is, maar vanuit een aanvullend CAO dat gesloten is. Hoe werkt dat dan met die verplichte vrije dagen. Lees in dit artikel wat je erover moet weten.

In theorie ben je als bedrijf niet verplicht om op een feestdag gesloten te zijn. Sterker nog, je kunt van personeel zelfs verlangen om te komen werken. Echter komt daar vrijwel altidj een CAO of arbeidsovereenkomst om de hoek kijken. Waarin afspraken gemaakt zijn hoe je als bedrijf met deze feestdagen om moet gaan en welke afspraken er gelden. Waarbij het voor werknemers vrijwel altijd zo is geregeld dat ze doorbetaald krijgen terwijl ze vrij zijn. Weet als werkgever dus welke regels er binnen je bedrijf gelden.

Hoe het geregeld is met verplichte vrije dagen is voor zowel werkgevers als personeel een raadsel. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. In dit artikel vertellen we hoe het zit met verplichte vrije dagen.

Verplichte vrije dagen bestaan niet

In de wet is helemaal niets geregeld over verplicht vrije dagen. Dit is dus aan het bedrijf of de branche zelf. Waarbij de werkgever in theorie dus kan verlangen dat je gewoon werkt op feestdagen of momenten dat de rest van alle andere bedrijven gewoon gesloten is. Gelukkig is dit in de praktijk anders geregeld en ben je vrij op echte erkende feestdagen.

Verplicht vrije dagen in het CAO geregeld

Dat je vrij bent komt niet omdat de werkgever je ontzettend aardig vind. Nee, dit is geregeld in een Collectieve Arbeidsovereenkomst (CAO) of gesloten contract met je werkgever. Het CAO vertelt namelijk op welke dagen je vrij zou moeten zijn, wat de afspraken hierover zijn en hoe dit geregeld moet worden.

Verplicht vrij en loondoorbetaling aan werknemers

Zo ben je met veel dank aan het gesloten CAO vaak geen vrije dagen kwijt en krijg je op de dag dat je niet kunt werken gewoon doorbetaald als werknemer. Dat is dus goed geregeld en misverstanden kunnen dus eenvoudig voorkomen worden. Omdat het CAO leidend is als het om personeelszaken en afspraken gaat. Het dient dan ook als aanvulling op de wettelijk bepaalde afspraken

Over de gang van zaken betreft verplichte vrije dagen kunnen we dus relatief kort zijn. Het is in de wet zelf niet goed geregeld. Maar gelukkig werken een overgroot deel van de branches met een CAO waarin dit wel het geval is. Wanneer het CAO dus verteld dat je op bepaalde dagen verplicht vrij bent en geld krijgt betaald in de vorm van salaris is dit bepalend. Daar heeft een werkgever zich aan te houden.

Dit is eveneens wanneer je wel moet werken op in het CAO verplichte vrije dagen. Er is vaak een toeslag afgesproken. Voor werken op Zondag of feestdagen gelden dus toeslagen op je basis salaris. Hoe hoog de toeslag is verschilt enorm per branche maar is doorgaans 100% wat betekent dat jij op die dag dat je moet werken voor de uren 200% betaald krijgt.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...