Wat je moet weten over een verhuurhypotheek

Ben je van plan om een huis te gaan verhuren en heb je daarvoor een hypotheek nodig? Dan zal je bij het zoeken naar informatie al snel terechtkomen bij een verhuurhypotheek. Hieronder alles wat je moet weten over een verhuurhypotheek.

Wat is een verhuurhypotheek?

Deze hypotheek is speciaal in het leven geroepen om te gebruiken bij de aankoop van een huis met de intentie om het huis te gaan verhuren. Ook kun je deze hypotheek inzetten als je een nieuw huis hebt gekocht en je oude huis wilt gaan verhuren.

Welke aanbieder?

Er zijn een aantal aanbieders die specifiek een verhuurhypotheek aanbieden. Niet elke aanbieder zal deze hypotheeksoort aanbieden. Je kunt deze hypotheek onder andere afsluiten via ABN Amro of de Nationale Nederlanden. Zij hebben elk hun specifieke voorwaarden om in aanmerking te kunnen komen voor een verhuurhypotheek.

Voorwaarden verhuurhypotheek

De voorwaarden om in aanmerking te komen voor een verhuurhypotheek zijn bij elke aanbieder anders. Voorwaardes kunnen bijvoorbeeld zijn dat je maar een bepaald bedrag kan lenen of dat je niet met het gehele bedrag het huis mag financieren, maar ook voor een bepaald percentage eigen geld in dient te leggen. Dit percentage kan sterk variëren per aanbieder. Ook betaal je bij een verhuurhypotheek een hogere rente, dan bij een reguliere hypotheek, omdat de aanbieder of verstrekker een groter risico loopt. Vaak mag je hierdoor wel de helft van de hypotheek afsluiten via een aflossingsvrije hypotheekvorm, waardoor je maandlasten lager liggen.

Nadelen verhuren/verhuurhypotheek

De nadelen van het verhuren van een huis zijn uiteraard dat er problemen ontstaan met huurders over het huurcontract of dat de huur niet tijdig wordt betaald, waardoor jij zelf verantwoordelijk bent voor het voldoen van de maandelijkse kosten. Uiteraard kan de woningmarkt ook verslechteren, waardoor het huis minder waard wordt en je bij eventuele verkoop met een restschuld achter blijft. Daarom is het ten alle tijden belangrijk om bij het verhuren van een huis genoeg geld achter de hand te hebben om de maandelijkse kosten eventueel zelf te betalen indien nodig.

Heb je hulp nodig bij het laten adviseren over de mogelijkheden in jouw situatie voor het afsluiten van een verhuurhypotheek? Maak dan een afspraak bij een hypotheekverstrekker en laat je bijpraten over de laatste mogelijkheden, voorwaarden en rentepercentages als je een verhuurhypotheek wilt afsluiten. Zo kun je snel schakelen als er interessante panden of woningen op de huizenmarkt verschijnen en heb je de belangrijkste stap vooraf al genomen.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...