Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest winstgevende bedrijven van Nederland voor je in een overzicht gezet!

Top 10 grootste bedrijven van Nederland op één rijtje

  1. Royal Dutch Shell
  2. Vitol
  3. ING Groep
  4. Unilever
  5. AEGON
  6. LyondellBassell Industries
  7. Heineken Holding
  8. Philips
  9. Ahold Delhaize
  10. AkzoNobel

1. Royal Dutch Shell

Het grootste bedrijf van Nederland is natuurlijk Royal Dutch Shell, oftewel Shell. Deze oliemaatschappij staat al lange tijd met stipt op nummer 1 in ons land. Het hoofdkantoor van de oliemaatschappij is gevestigd in Den Haag, maar het is zowel een Nederland als een Engels bedrijf. In 2019 maakte het bedrijf 15,8 miljoen dollar winst, wat aanzienlijk lager is dan de voorgaande jaren. Shell heeft een beurswaarde van ruim 130 miljard dollar.

2. Vitol

Dit bedrijf is misschien niet heel bekend, maar staat toch op de tweede plek. Het is een handelsbedrijf in grondstoffen en bestaat al sinds 1966. Het werd opgericht door een Rotterdamse kolenhandelaar en tegenwoordig zit het hoofdkantoor in Zwitserland. Het is één van de grootste onafhankelijke energiehandelaren ter wereld.

3. ING Groep

De ING is een Nederlandse bank, maar opereert wereldwijd. Mede daardoor is het het derde grootste bedrijf van Nederland. Het bedrijf is opgericht in 1991 en is ontstaan uit een fusie tussen Nationale-Nederlanden en NMB Postbank Groep. Het hoofdkantoor bevindt zich in Amsterdam.

4. Unilever

Op nummer vier staat Unilever. Dit is een multinationaal bedrijf op het gebied van voedingsmiddelen, schoonmaakartikelen en persoonlijke verzorging. Elke dag gebruiken er 2,5 miljard mensen een product van Unilever.

5. AEGON

AEGON is ontstaan in 1983 en biedt levensverzekeringen, pensioenen en vermogensbeheerproducten. Ze helpen je dus financiële keuzes voor je toekomst te maken. Het hoofdkantoor zit in Den Haag, maar ze hebben ook vestigingen in de rest van Europa, Amerika en Azië.

De rest van de top 10

Na de vijf bovengenoemde bedrijven volgt nog LyondellBassell Industries, een Amerikaans en Europees chemisch bedrijf. Daarna komt Heineken Holding, de bierbrouwerij uit Amsterdam. Ook Philips mag niet in het rijtje ontbreken, de expert in elektrische producten uit Eindhoven. Ahold Delhaize is een bedrijf in de detailhandel en staat op nummer 9. Het is het moederbedrijf van de bekende supermarkt Albert Heijn. De lijst wordt afgesloten door het bedrijf AkzoNobel. Deze multinational is een hét bedrijf op gebied van verf en lakken.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...