Tips voor een goed debiteurenbeheer

Het belang van debiteurenbeheer is voor ondernemers natuurlijk wel duidelijk. De vraag is alleen wanneer je kan spreken van goed debiteurenbeheer. Daarom willen we je graag helpen en hebben we een aantal tips voor je waar je het nodige mee kan bereiken. Neem ze allemaal eens rustig door om een goed beeld te vormen.

1. Gebruik software

Een manier om voor goed debiteurenbeheer te zorgen, is door te zorgen voor de juiste debiteurenbeheer software. Wanneer je een goed boekhoudprogramma hebt, dan zorgt dit voor overzicht in real-time. Dat zorgt er dan voor dat je beslissingen kan nemen op basis van de kennis die je op dat moment hebt, wat uiteindelijk ook altijd de kwaliteit ervan ten goede zal komen. Met een goed programma kan je ook zaken automatiseren, zoals het versturen van aanmaningen.

2. Alles altijd vastleggen

Naast credit management software waarin je de boekhouding goed op orde hebt, is het ook belangrijk om andere afspraken met betrekking tot een bepaalde debiteur altijd paraat te hebben. Het is natuurlijk zo dat je algemene voorwaarden en betalingsvoorwaarden hanteert. Het kan echter best zo zijn dat bepaalde zaken met een specifieke debiteur net even anders worden afgesproken. Leg dit dus goed vast. Zo kan er ook nooit een misverstand ontstaan.

3. Zorg voor goede facturering

Het is ook belangrijk om in eerste instantie te zorgen voor goede facturering. Zorg dat je het de klant zo gemakkelijk mogelijk maakt. Zorg ook dat je de moderne middelen die je tot je beschikking hebt benut, denk aan elektronisch factureren. Dit kan de kans op snelle betaling ook nog eens flink vergroten. Laat klanten ook meedenken in dit soort zaken. Dit zal alleen maar bijdragen aan het sneller binnenhalen van de bedragen.

4. Een goed overzicht van openstaande facturen

Het is ook belangrijk om overzicht te houden, vooral waar het gaat om de facturen die nog openstaan is dit belangrijk. Je wilt niet pas over 2 weken erachter komen dat er nog een factuur niet voldaan is. Die 2 weken kosten je simpelweg geld. Door een goed overzicht te bewaren, kan je er zeker van zijn dat altijd op het juiste moment actie kan ondernemen als het om openstaande facturen gaat. Dit kan een groot verschil maken.

5. Werk volgens een plan

Wanneer je het debiteurenbeheer echt goed onder controle wilt houden, dan moet je dat doen door volgens een plan te werken. Dit maakt het prettiger werken voor jezelf. Denk dan aan het moment waarop je een betaalherinnering stuurt, het moment waarop je nabelt en meer van dit soort zaken. Dankzij een vast plan weet je altijd wat je moet doen op elk moment. Waardoor je ook eerder resultaat bereikt. Wel moet je je natuurlijk aan de vastgestelde regels houden. Leg de vorderingen ook vast. Zo weet je altijd waar je staat in je plan. Wanneer je de zaken schriftelijk goed op orde hebt, dan kan je ook een beter incassodossier openen, op het moment dat dit nodig blijkt te zijn voor jou.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...