5 tips voor een succesvolle urenregistratie voor ZZP’ers

Als ZZP’er ben je zelf verantwoordelijk voor een goede administratie en je urenregistratie is daar een belangrijk onderdeel van. Door dat netjes bij te houden weet je altijd hoe je aan het presteren bent, kun je gemakkelijk en snel factureren aan klanten en uiteraard houd je in de gaten of je aan het urencriterium voldoet. Er zijn apps en programma’s waarmee je gratis urenregistratie bijhoudt en nooit achter komt te liggen. Deze 5 tips helpen je daarbij.

1. Een goede opzet

Als jij je urenregistratie grondig wilt kunnen doen, dan is een sterke basis erg belangrijk. Ieder bedrijf is anders, dus je richt jouw systemen in zoals het voor jou het beste werkt. Vraag jezelf dus af waarom je je urenregistratie wilt doen en wat je daarvoor precies moet bijhouden. Gebruik apps of programma’s om je daarbij te ondersteunen.

2. Wees compleet

Simpelweg een notitie maken van het aantal uren dat je gewerkt hebt voor een bepaald project of klant is niet voldoende. Als je later vragen krijgt, dan wil je deze snel en duidelijk kunnen beantwoorden. Schrijf dus altijd op van wanneer tot wanneer je gewerkt hebt en wat je toen precies gedaan hebt. Dat kun je per dag doen of per week, dat ligt een beetje aan hoe je project of opdracht in elkaar zit. Verzamel zoveel mogelijk relevante informatie, zodat je je uren gemakkelijk kunt verantwoorden als dat nodig is.

3. Veel kleintjes maken één grote

Het voelt misschien overbodig om alle halve uurtjes hier en uurtjes daar ook te registreren, maar niets is minder waar. Dit zijn ook uren die je gewerkt hebt en die je dus niet mag vergeten op te schrijven. Als je je een keer afvraagt waarom je zoveel tijd tekortkomt, tel dan de kleine werkzaamheden bij elkaar op en je zult zien dat je daar meer tijd aan kwijt bent dan je denkt.

4. Evalueer regelmatig

Je urenregistratie is waarschijnlijk nooit perfect, maar als je niet regelmatig (wekelijks of maandelijks) evalueert wordt het dat ook niet. Probeer je systeem altijd te verbeteren en aan te passen op jouw huidige situatie. Analyseer je data ook en bepaal of je je tijd op de juiste manier indeelt. Misschien kun je efficiënter werken als je je werkzaamheden anders inplant.

5. Kies voor een geschikt programma

Voor het uitvoeren van je urenregistratie heb je een programma nodig ter ondersteuning. Deze is daar specifiek voor ontworpen en maakt jou het leven een stuk makkelijker. Er worden voldoende programma’s aangeboden voor gratis urenregistratie, dus een grote investering is niet nodig. Neem even de tijd om de software uit te kiezen die aansluit bij wat je nodig hebt. Zo zet je een efficiënte, complete en gemakkelijke urenregistratie op waar je veel aan zult hebben.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...