5 tips om het productieproces te versnellen

Heb jij een bedrijf waarbij het productieproces centraal staat? Dan is het relevant om dit productieproces zo snel mogelijk uit te laten voeren. Maar, hoe doe je dat dan? Wij geven je 5 tips om dit proces te versnellen. Gebruik ze om jouw productieproces te optimaliseren!

1. Maak gebruik van machines passend bij jouw proces

Het belangrijkste onderdeel van het productieproces zijn machines. Wanneer je de juiste machines gebruikt, kun je een proces snel en netjes uitvoeren. Om zo snel mogelijk de taken te verrichten, is het van belang dat je gebruikt maakt van de meest geschikte en efficiënte machines. Heb je bijvoorbeeld een weegschaal nodig, maar wil je ook dat je product gecontroleerd wordt op inhoud, kwaliteit en gewicht? Kies dan voor een checkweger. Hiermee vat je een aantal stappen in één keer samen. Zo hoef je die niet los uit te voeren. Dat is efficiënt en scheelt weer tijd.

2. Besteed aandacht aan onderhoud van machines

Aangezien machines het belangrijkste onderdeel zijn van het productieproces, is het van belang dat deze optimaal werken. Door aandacht te besteden aan onderhoud, verhelp je beginnende machinegebreken en worden de veiligheid en prestaties gewaarborgd. Wanneer je machines onderhoudt, zal je minder snel last hebben van een kapotte machine. Ook bespaart het in de kosten. Daarnaast gaan de machines door onderhoud langer mee.

3. Optimaliseer werkprocessen van mensen

Een andere manier om het productieproces te versnellen, is om het werkproces van mensen te verbeteren. Maak overzichtelijk welke processen er door mensen gedaan worden en bepaal per processtap wie en wat je nodig hebt. Ga het gesprek aan en denk oplossingsgericht. Waar lopen mensen eventueel tegenaan en wat hebben ze nodig om het proces te optimaliseren? Probeer het werk zo leuk en uitdagend mogelijk te houden. Een blije werknemer doet het proces sneller dan iemand die het werk niet leuk vindt.

4. Zorg voor een georganiseerde werkplek

Een opgeruimde werkplek is een opgeruimd hoofd. Wanneer de werkplek georganiseerd is, word je minder snel geprikkeld of afgeleid. Daardoor zullen jij en je collega’s efficiënter kunnen werken. Deel de ruimte zo logisch mogelijk in zodat je veel ruimte overhoudt. Geef spullen een vaste plek zodat je altijd weet waar je moet zoeken en niet continu alles kwijt bent. Berg alle spullen op die je niet nodig hebt. Heb je geen lades of kasten? Schaf dan opbergdozen aan en vul deze met spullen. Label de dozen zodat je weet waar je wat kunt vinden.

5. Houd inventaris goed bij

Een belangrijk onderdeel om je productieproces te versnellen, is om de inventaris goed bij te houden. Zo kun je binnen één oogopslag zien of je genoeg in voorraad hebt. Dat is handig wanneer je een order binnenkrijgt. Als je precies bijhoudt hoeveel inventaris je hebt, er binnenkomt en hoeveel producten eruit gaan, houd je overzicht en kun je zo efficiënt mogelijk werken.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...