Tips voor het opzetten van een salarisadministratie

Is jouw onderneming zo groot geworden dat het nodig is om extra personeel aan te nemen om al het werk te kunnen uitvoeren? Je bent niet de enige, want de economie trekt weer aan. Er is een steeds grotere vraag naar goederen en diensten. De stap naar een eigen bedrijf zonder personeel naar een bedrijf met personeel is best groot. Let daarbij op dat je ook een salarisadministratie moet opzetten. Hier alvast een aantal tips.

Start op tijd met het opzetten van een salarisadministratie

Je wilt met het aannemen van personeel zo snel mogelijk mensen aan het werk hebben. Het is echter slim om eerst goed na te denken over een salarisadministratie. Dat was eerder niet nodig, omdat de winsten uit de onderneming zelf het inkomen bepaalde. Een salarisadministratie vergt best wat tijd dus begin er vroeg mee. Ga software pakketten vergelijken zodra je al nadenkt over personeel aannemen.

Heb kennis van de onderdelen van een salarisadministratie

Er is wettelijk vastgesteld wat er minimaal in een salarisadministratie moet komen te staan. Zo moet je minimaal loonstaten, loonstroken en jaaropgaven hebben. Dit is de basis. Maar er zijn ook nog andere verplichtingen waar je als ondernemer met personeel aan moet voldoen. Een salarisadministratie kan ook gezien worden als een personeelsadministratie en daarom heb je gegevens van je personeel nodig. Dan kun je denken aan NAW gegevens, kopie identiteitsbewijs, kopie getekend arbeidscontract en een ingevulde loonheffingsverklaring.

Gebruik maken van speciale salarisadministratie software is slim

De sociale wetgeving in Nederland is ingewikkeld en constant onderhevig aan verandering. Je kunt je salarisadministratie in Excel zetten, maar dat is niet heel slim. Kost veel tijd en is foutgevoelig. Er bestaan gelukkig tegenwoordig genoeg salarisadministratie software om alles soepel en zo snel mogelijk te laten verlopen. Voor een minimum bedrag per werknemer kan je van dit soort software al gebruik maken.

Check altijd zo nu en dan je salarisadministratie

Salarisadministratie software zorgt voor zo min mogelijk fouten, maar toch kan het zo af en toe voordoen. En dat kunnen vervelende gevolgen voor je bedrijf hebben. Als je de loonadministratie zelf uitvoert dan is het verstandig om het minimaal één keer per jaar te checken door professionals. Gebruik goede software, zoals de salarisadministratie software Securex, waarmee veel administratiekantoren goed mee kunnen werken en gegevens snel gedeeld kunnen worden.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...