5 tips om de inrichting van je magazijn te verbeteren

Wil je graag je magazijn optimaliseren en de inrichting ervan verbeteren om de efficiëntie te verhogen? Dan beschrijven wij hieronder graag 5 tips om de inrichting van je magazijn te verbeteren, zodat je met je onderneming toekomstgericht kunt gaan werken en weer een stap richting verdere groei of stabilisatie van je onderneming kunt maken.

1. Route in het magazijn

Bezit jij een onderneming met veel producten die dagelijks verstuurd moeten worden? Dan is het uiteraard van groot belang om te zorgen voor een duidelijke verdeling van de producten en een duidelijke routing binnen het magazijn. Denk hierbij aan borden die de producten op een eenvoudige wijze categoriseren of zet de hardlopende producten in een apart schap vooraan in het magazijn.

2. Regels binnen het magazijn

Om ongelukken te voorkomen is het van groot belang dat er duidelijke regels in het magazijn gelden en dat deze regels ook bij alle medewerkers duidelijk zijn. Denk hierbij aan een groot bord bij de ingang van het magazijn met de regels. Je kunt hierbij ook denken aan reflecterende hesjes voor personeel, helmen bij het besturen van een heftruck en veiligheidsschoenen. Zorg er ook voor dat er aan optimale veiligheid is gedacht om producten met heftrucks naar beneden te halen op de juiste manier om de kans op ongelukken flink te verkleinen. Schakel een externe veiligheidsmedewerker in die een risicoprofiel kan opstellen en je kan helpen met verbeteringen door te voeren om de kans op ongelukken nog verder te verkleinen.

3. Organisatie in het magazijn

Zorg voor duidelijke organisatie van de producten in vakken of magazijn stellingen. Zo verklein je de kans op foutieve producten die gepakt worden tijdens het verzamelen en inpakken van de orders. Zitten er duidelijke labels op de schappen geplakt en zijn de schappen gescheiden door middel van bakken of schotten? Dan is de kans op verkeerde producten versturen naar klanten een stuk kleiner.

4. De hoogte in

Om extra ruimte te winnen, kun je met schappen vol producten de hoogte in. Zorg er dan wel voor dat de schappen goed zijn geplaatst en de producten er niet uit kunnen vallen. Door middel van een heftruck kunnen de spullen dan eenvoudig naar beneden gehaald worden. Heb je een gedeelte met extra productvoorraden? Bouw deze dan de hoogte in en stapel de producten op pallets om ruimte te winnen.

5. Genoeg werkruimte in het magazijn

Zorg naast het juist plaatsen van je productvoorraden ook voor genoeg werkruimte om de orders te kunnen controleren, in te pakken en te versturen naar klanten. Ook binnenkomende producten moeten op een fijne en veilige manier gecheckt kunnen worden en vervolgens weer aangevuld worden in het magazijn. Bij te weinig werkruimte in het magazijn, gaat personeel elkaar in de weg lopen en zal de kans op minder efficiënt werken toenemen. Zorg ook dat het langdurig tillen van zware producten zoveel mogelijk wordt gereduceerd om fysiek ongemak bij medewerkers te kunnen voorkomen. Om dit te voorkomen kun je een tillift aanschaffen of zorgen voor een efficiëntere inrichting, zodat medewerkers de producten maar een klein stukje hoeven te verplaatsen.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...