Tips voor een duurzame afvalscheiding binnen je bedrijf

Elk bedrijf is zelf verantwoordelijk voor zijn afvalscheiding. Wel moet het zich aan strenge regels houden, die zijn opgesteld door de overheid. Het scheiden van afval klinkt als iets simpels, maar dat is het vaak niet. Veel medewerkers blijken toch moeite te hebben met het scheiden van afval. In dit artikel lees je daarom ook tips die je helpen bij een duurzame afvalscheiding en -vermindering binnen je bedrijf.

Tip 1: produceer minder afval

Produceer minder afval: een inkoppertje, natuurlijk. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Om je bedrijfsafval rigoureus te verminderen, moet je bepaalde rituelen vervangen. Je kunt bijvoorbeeld overgaan op dikkere stretchfolie, waardoor je minder vaak om de palletladingen heen hoeft te wikkelen. En gebruik op de toiletten handdoekjes, in plaats van wegwerppapier. Alle kleine beetjes helpen in de strijd om je bedrijfsafval te verminderen en afval te scheiden.

Tip 2: doe langer met producten

Vaak worden afvalzakken na deze één keer gebruikt te hebben, meteen weggegooid. Bij de meeste goedkope afvalzakken, kan dat ook niet anders, aangezien deze meteen al gescheurd zijn. Koop daarom afvalzakken van een hogere kwaliteit, die je meerdere keren kunt gebruiken. Hetzelfde geldt voor andere producten, zelfs voor grote producten als machines. Je kunt overal wel de goedkoopste van nemen, maar als die snel kapot gaat, ben je als bedrijf niet duurzaam bezig. Houd hier dus rekening mee.

Tip 3: plaats verschillende afvalbakken

Je moet het je medewerkers zo makkelijk mogelijk maken om afval te scheiden. Maak daarom een centrale afvalverzamelplaats met meerdere afvalbakken. Voor elke afvalstroom moet er een aparte afvalbak beschikbaar zijn. Tip: je kunt ook een rolcontainer huren. Voor grote afvalstromen als papier of plastic is deze ideaal, aangezien er enorm veel afval in de rolcontainer past. Voor de afvalstromen die in jouw bedrijf wat minder voorkomen, is een kleinere afvalbak ook al voldoende, zolang die er maar is.

Tip 4: communiceer goed met je medewerkers

Het scheiden van afval lukt je niet in je eentje. Het hele bedrijf moet eraan meewerken. Ga eens met al je medewerkers om de tafel zitten en bespreek waarom het scheiden van afval zo belangrijk is, en welke doelstellingen je moet behalen. Vraag ook aan je medewerkers of ze zelf met ideeën willen komen over hoe je bedrijf het beste afval kan scheiden. Zorg ook dat het voor iedereen duidelijk is wat te doen. Hang daarom bijvoorbeeld bordjes boven elke afvalbak, waarop staat welke afvalstroom erin moet.

Meer weten over afvalscheiding binnen je bedrijf? Informeer bij Milieu Service Nederland over duurzame afvalinzameling en verwerking.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...