3 tips om je bedrijfsprocessen te optimaliseren

Ieder organisatie heeft zo zijn eigen unieke bedrijfsprocessen. Het is echter belangrijk om deze processen mee te laten groeien met alle externe en interne ontwikkelingen. Doordat bedrijfsprocessen vaak een vaste routine zijn geworden, is het echter nog niet zo eenvoudig om je processen weer optimaal werkend te maken onder de vernieuwde omstandigheden. Om als bedrijf succesvol te kunnen blijven is dit echter wel noodzakelijk. Daarom delen wij 3 manieren om je bedrijfsprocessen nieuw leven in te blazen.

1. Bepaal welk type procesverandering nodig is

Een goed begin is het halve werk. Om de bedrijfsprocessen weer optimaal voor je te laten werken moet je daarom eerst vaststellen welk type procesverandering wenselijk is. We onderscheiden drie soorten procesverandering:

  1. Procesvereenvoudiging: waarbij interne bedrijfsprocessen minder gecompliceerd gemaakt worden
  2. Procesverbetering: waarbij bestaande bedrijfsprocessen geoptimaliseerd worden
  3. Procescoördinatie: waarbij de interne bedrijfsprocessen beter op elkaar afgestemd worden

Waarschijnlijk kom je erachter dat de focus van de benodigde procesoptimalisatie bij één van deze drie soorten ligt. Al kan het natuurlijk ook nodig zijn om de bedrijfsprocessen op alle drie de punten nieuw leven in te blazen. Zorg in ieder geval dat je vooraf altijd duidelijke doelstellingen opstelt.

2. Zet in op automatisering

De bedoeling is dat je de bedrijfsprocessen zo inricht dat er nauwelijks herhalende taken hoeven te worden uitgevoerd. Ook wil je dat ieder proces zo effectief en efficiënt mogelijk verloopt en dat overzicht houden eenvoudig is. Dit lukt het beste door in te zetten op automatisering via goede business software. Dergelijke software maakt het immers mogelijk om de bedrijfsprocessen grotendeels automatisch te laten verlopen waardoor je veel tijd en kosten kunt besparen. Bovendien geeft dergelijke business software structuur aan je organisatie en kun je productiever en klantgerichter te werk gaan.

3. Betrek het gehele bedrijf bij de veranderingen

Naast het vaststellen van je doelen en het omarmen van business software is het ook belangrijk om het hele bedrijf mee te nemen in het veranderproces. Je kunt als werkgever niet eenzijdig de bedrijfsprocessen nieuw leven in blazen. Hiervoor heb je de steun en medewerker van de gehele organisatie nodig. Probeer medewerkers daarom continu mee te nemen in het veranderproces. Leg uit wat het doel is en waarom het bereiken van dat doel zo belangrijk is. Stel duidelijke afspraken en deadlines op. Zo weten medewerkers waar ze aan toe zijn. Deel ook steeds de successen en knelpunten: een geïnformeerde medewerker is een betrokken medewerker. Blijf daarom ook steeds monitoren en evalueren: wat gaat er al goed en wat moet er mogelijk anders? Input van betrokken medewerkers is ontzettend belangrijk om van de vernieuwde bedrijfsprocessen een succes te maken!

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...