Thuiswerken met kinderen? 7 tips op een rijtje!

Thuiswerken is een inmiddels niet meer weg te denken begrip in deze huidige tijden. Je wordt geacht thuis te werken, of je nu wel of geen kinderen hebt en dat vraagt van iedereen het nodige aanpassingsvermogen. Met onze tips kom je deze (quarantaine of thuiswerk) periode makkelijker door en is het thuiswerken uiteindelijk best te doen, als je maar zorgt voor de juiste balans.

Tip 1: Thuis aan de slag

Vanuit je werk ben je waarschijnlijk inmiddels al goed gefaciliteerd zodat je ook prima thuis kunt werken. Prima als je alleen thuis bent, met partner gaat het waarschijnlijk ook nog wel (met ieder een eigen werkplek). Maar hoe doe je dat als je ook nog kinderen hebt die niet naar school gaan nog of thuis moeten blijven doordat zij geen docent hebben die dag(en)? Laat je vooral niet gek maken door de (schijnbaar) gezellige en georganiseerde kiekjes van werkende ouders en lachende, volgzame kinderen die netjes online hun lessen volgen die je via social media onder ogen krijgt. Dat is gewoon niet de realiteit, ook niet bij hen!

Tip 2: Verwachtingspatroon

Het scheelt al de helft, als je bedenkt dat je niet dezelfde hoeveelheid werk kunt verzetten als wanneer je alleen thuis of op kantoor bent. Dat is namelijk niet mogelijk en kan men ook niet van je verwachten. Jonge kinderen vinden het maar wat leuk dat papa en mama zoveel thuis zijn en doen dan ook regelmatig een beroep op je (of vragen op wat voor manier dan ook aandacht) en heb je oudere kinderen, dan zien ze je waarschijnlijk liever gaan dan komen. Dat wil niet zeggen dat je niets kunt doen, maar wellicht iets minder dan je gewend bent.

Tip 3: Maak afspraken

Ben je beide thuis, plan desnoods tijdsblokken in wie wanneer ongestoord kan werken, als de ander met de kinderen bezig is en omgekeerd. Zijn er dan daarnaast nog dingen die gedaan moeten worden, maak daar in de avond een (half)uurtje tijd voor. Anders blijf je je daar aan ergeren gedurende de dag. Het is wel goed als je een ritme aan kunt houden en kunt werken in de tijden die je normaal gesproken ook werkt.

Tip 4: Met elkaar lunchen

Om nog iets extra fijns en motiverends uit het thuiswerken te halen, lunch je gezellig met het gezin. Plan hier elke dag een vast moment voor in om extra tijd tussendoor voor het gezin te hebben, maar probeer je kinderen wel duidelijk te maken dat je gewoon moet werken.

Tip 5: Creëer een vaste werkplek

Mocht je plek over hebben, maak dan een vaste werkplek en geef aan dat je niet voor alles gestoord mag worden. Dan kun je ook telefoongesprekken voeren of vergaderen via videobellen. Informeer ook je collega’s over het feit dat je ook met je kinderen te maken hebt die thuis zijn. Dat je zoveel mogelijk probeert alle werkzaamheden uit te voeren, maar dat het hierdoor wel eens anders kan lopen. Communiceer dit dus naar je collega’s en leidinggevende. Dan weten zij ook hoe het zit.

Tip 6: Plan je tijd anders in

Begin vroeg met werken, dus als je kinderen nog slapen, en werk eventueel in de avond nog extra. Pas daarmee wel op dat je niet te vaak en te snel je laptop nog even pakt. Dat gaat weer ten koste van de (kostbare) tijd met je gezin/je kinderen. Dat gaat met name om werkzaamheden waarbij je echt je aandacht nodig hebt. Je hebt namelijk geen reistijd dus benut die tijd! Het is ook geen schande om je kinderen wat langer op de iPad of voor de televisie te zetten als je net dat belangrijke telefoongesprek moet voeren.

Tip 7: Je kinderen buiten laten uitrazen

En hebben de kinderen energie teveel en wil je ze zelf buiten laten uitrazen, doe je kind dan een gps horloge om, zodat je ze in de gaten kunt houden vanachter je bureau. Kijk online voor het beste gps horloge voor kind om te kijken welk horloge het beste geschikt is voor jouw kind. Zo kun je met een gerust hart doorwerken terwijl je kind buiten aan het spelen is.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...