Technisch personeel werven: hier moet je aan denken

De technische sector lijkt met de dag te groeien. Er komen telkens nieuwe beroepen bij. De techniek staat niet stil. Helaas zien we ook dat het personeel flink achterblijft. Dat maakt dat er een nijpend tekort op de arbeidsmarkt is ontstaan.

Vacatures zijn in overvloed te vinden, maar er is slechts een handvol sollicitanten beschikbaar. Terwijl de technische medewerkers het dus voor het uitzoeken hebben, is technisch personeel werven voor werkgevers steeds lastiger geworden.

Heb jij ook dringend behoefte aan nieuw technisch personeel? Maar lukt het je niet om de juiste mensen te vinden? Maak dan gebruik van de volgende tips om deze zoektocht wat makkelijker te maken.

Weet wat je nodig hebt

Allereerst is het belangrijk om voor jezelf op een rijtje te zetten wat er precies nodig is. Ben je op zoek naar personeel voor de lange termijn? Of heerst er momenteel topdrukte, is er een collega ziek of met zwangerschapsverlof en heb je hierdoor gewoon even een extra paar handen nodig hebt? Goed om hier rekening mee te houden.

Wanneer je iemand zoekt die voor kortere tijd bij jullie komt werken, dan is het verstandig om een detacheringsbureau elektrotechniek in te schakelen. Detachering is een ander woord voor uitlenen. Je neemt het personeelslid dus niet officieel in dienst. Deze blijft in dienst van het detacheringsbedrijf. Jij leent hem of haar enkel onder een paar voorwaarden. Het grote voordeel van detachering is dat dit enkel mensen zijn die over heel veel kennis en ervaring beschikken. Bovendien wordt de werving & selectie door het bedrijf uitgevoerd. Dit bespaart jou een heleboel tijd. Om nog maar te zwijgen over het talent van de interims. Zij weten heel goed hoe ze zich moeten aanpassen in iedere werksituatie. Met jarenlange kennis en ervaring zijn zij binnen mum van tijd ingewerkt en overal inzetbaar.

Er is tegenwoordig ook een andere vorm van detachering mogelijk. Dit is een geheel innovatieve methode om meer technisch opgeleid personeel op de arbeidsmarkt te krijgen. Dit zien we terug bij opleidingsinstituut Strevon. Zij maken gebruik van zij-instromers die veel affiniteit hebben met de technische sector, maar nooit de overstap hebben gemaakt. Middels cursussen worden zij binnen 1,5 jaar klaargestoomd om geheel zelfstandig aan de slag te gaan. Deze mensen worden tijdens hun opleiding uitgeleend aan bedrijven. Een vorm van detachering, maar dan met nieuwe, jonge en bovenal enthousiaste mensen. Dit biedt niet alleen een oplossing voor de korte, maar ook zeker de lange termijn.

Investeer in een goede werkomgeving

Technische vacatures liggen momenteel voor het oprapen. Bedenk daarom goed wat jouw bedrijf anders maakt dan al die andere bedrijven. Misschien wel de wijze waarop jullie in de werkomgeving hebben geïnvesteerd. Bijvoorbeeld door met de nieuwste high-tech apparaten te werken of omdat jullie in een zeer modern gebouw werkzaam zijn.

Denk niet alleen aan de werkomgeving, maar ook aan de werksfeer. Als de baantjes voor het oprapen liggen, kijk je immers niet meer alleen naar de functie. Dan ga je ook kijken of er een klik is. Of er gezelligheid heerst op de werkvloer. Dat komt het werkplezier alleen maar ten goede.

Maak daarom duidelijk welke sfeer er heerst bij jullie op de werkvloer. Een serieus bedrijf die zich inzet voor zijn klanten, maar tegelijkertijd ook het plezier bij elkaar naar boven haalt. Goed om dit duidelijk te maken in de vacature.

Geld

We praten er niet graag over. Toch mag het niet ongenoemd blijven. Als er enorm veel leuke vacatures zijn, dan moet je soms wel tegen elkaar op concurreren door middel van salarissen. Natuurlijk is dat geen lange termijn oplossing. Je kunt niet eeuwig met hoge salarissen pronken. Maar als je iemand echt héél graag binnen wil slepen, maakt een hoger salaris dan de concurrent jouw bedrijf natuurlijk direct aantrekkelijker.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...