Alle soorten heftrucks op een rij

Heb jij voor je bedrijf een heftruck nodig voor in het magazijn of de nieuwe loods die jullie aan het bouwen zijn, maar weet je niet precies welke soort heftruck het beste binnen de bedrijfssituatie past? Check dan hieronder de verschillende tussen de verschillende soorten heftrucks op een rij. Zo kun je vervolgens eenvoudig bepalen welke heftruck je het beste kunt bestellen. Heb je regelmatig een eenvoudig hulpje nodig om zware pallets te verschuiven, dan is een elektrische pompwagen hoogstwaarschijnlijk voldoende.

Reachtruck

Een reachtruck kenmerkt zich door het smalle en wendbare ontwerp. Heb je dus een magazijn met smalle paden, dan is een reachtruck een perfecte optie om te kiezen. De truck dient zelf als contragewicht als de mast wordt uitgeschoven. Deze reachtrucks kunnen tot wel 11 meter hoog reiken. Doordat alles in de cabine voor de chauffeur dwars is geplaatst, is het zicht voor de chauffeur ten alle tijden optimaal, wat de kans op ongelukken sterk verkleind.

Vorkheftruck

De vorkheftruck is voor iedereen waarschijnlijk de meest bekende heftrucksoort. Een vorkheftruck is echter breder dan een reachtruck en is daardoor minder geschikt voor het manoeuvreren in smalle gangpaden. Ook deze heftrucksoort blijft in balans door middel van contragewicht. Vroeger waren vorkheftrucks alleen verkrijgbaar met diesel of LPG motor, maar ook de loodzuur accu is erg populair. Echter is het nadeel daarvan dat de accu veel onderhoud vergt en regelmatig bijgevuld moet worden. De nieuwere lithium-ion accu’s zijn wat dat betreft een goede belofte voor de toekomst. Hier is geen onderhoud voor nodig en kan tussendoor opgeladen worden.

Orderpicktrucks

Deze heftrucks zijn voornamelijk bedoeld om te gebruiken voor orderpickers. Je kunt bij orderpicktrucks nog onderscheid maken tussen horizontale- en verticale orderpicktrucks. Horizontale versies worden voornamelijk ingezet in smalle paden en verticale versies worden veel gebruikt bij het orderpicken op hoogte, waarbij er pallets of producten naar beneden gehaald moeten worden met een heftruck.

Smalle gangen trucks

Deze heftrucksoort is, zoals de naam al zegt, voornamelijk bedoeld om te gebruiken in smalle gangpaden. Deze heftruck kan hoog reiken, maar kent dus een uiterst smal ontwerp. Je hebt versies waarbij de chauffeur ook mee de hoogte in gaat, zodat ze op hoogte producten kunnen pakken. Bij de andere versie reikt de mast hoog, maar blijft de chauffeur beneden in zijn cabine zitten. Deze heftrucks kunnen vaak wel reiken tot 13 meter hoogte.

AGV’s

Een AGV heftruck staat voor een Automatisch Geleid Voertuig. Deze voertuigen zijn erg duur en opereren vaak via een rail of andere geleiding, waarbij de AGV’s onderweg de benodigde goederen uit orders pakken die ze nodig hebben. Grote webshops maken vaak al gebruik van deze AGV’s om hun orders te picken, wat dus weer de inzet van personeel scheelt en daardoor ook de bijbehorende arbeidskosten. Het aanschaffen van AGV’s en alles wat erbij hoort is eenmalig een forse uitgave, maar scheelt wel enorm in personeelskosten over een langere tijd. Is je bedrijf dus groot genoeg? Dan loont het zeker de moeite om te onderzoeken of AGV’s voor een aanvulling in jouw bedrijf kunnen zorgen.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...