5 slimme vragen om te stellen bij een sollicitatiegesprek

Het is van groot belang dat je je goed voorbereid bij een sollicitatiegesprek om een goede indruk achter te laten. Vooronderzoek is altijd belangrijk, maar er zijn ook 5 slimme vragen om te stellen bij een sollicitatiegesprek.

#1 Waarom komt de functie vrij?

De eerste slimme vraag die je stelt is “waarom komt de functie vrij?”. Gaat er iemand weg of groeit het bedrijf? Het is erg interessant om dit te weten, omdat je dan een beter beeld krijg van het bedrijf en hoe het ervoor staat.

#2 Wat is de reden waarom mensen bij het bedrijf blijven werken?

Een tweede slimme vraag om te stellen bij een sollicitatiegesprek is: “wat is de reden waarom mensen juist bij dit bedrijf blijven werken?”. Zo krijg je een prima beeld van de bedrijfscultuur. Wellicht krijg je iets te horen over de normen en de waarden van het bedrijf.

#3 Wat zijn de belangrijkste resultaten die ik moet behalen?

Een derde vraag die je stelt is: “wat zijn de belangrijkste resultaten die je moet bereiken binnen de eerste twaalf maanden?”. Zo krijg je meer te horen over de verwachtingen en ideeën van de functie.

#4 Ben ik geschikt als kandidaat?

Een vierde slimme vraag om te stellen tijdens een sollicitatiegesprek is: “zijn er twijfels over bepaalde zaken die besproken zijn over de geschiktheid van mij als kandidaat?”. Het is mogelijk dat je handige feedback krijgt en de kans om jezelf nog beter toe te lichten waarom je zo geschikt bent voor de baan. Het vergt enige moed om deze vraag te stellen, maar het geeft dan een goed beeld waar je staat in het proces.

#5 Hoe verloopt het sollicitatieproces?

Tot slot nog een vijfde vraag om te stellen tijdens het einde van het sollicitatiegesprek. Het is handig om te weten hoe het sollicitatieproces verloopt en daarom vraag je: “wanneer kan ik een beslissing verwachten over mijn sollicitatie?”. Op die manier kom je te weten of er een bepaalde termijn wordt aangegeven en wanneer je een e-mail kunt sturen of kunt telefoneren als je nog niets hebt gehoord.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...