De 5 beste salarisadministratie tips

Ben je zzp’er of heb je een kleine onderneming en wil je graag beter je salarisadministratie ordenen? In welke positie je ook staat, de financiën op orde hebben geeft rust en ruimte. Zo kun jij jouw kostbare tijd beter indelen en besteden aan de werkzaamheden waar jouw expertise ligt.

Hoewel de verwerking van de loonlijst een van de grootste bronnen van frustratie kan zijn, is het toch een van de belangrijkste onderdelen van jouw bedrijf. Jouw werknemers zijn het meest waardevolle bezit en zij verdienen correct en optijd betaald te worden. Hoewel de loonlijst vaak de grootste kostenpost voor een bedrijf is, kan het nog duurder worden als er fouten worden gemaakt.

Hieronder vind je de vijf beste tips om de salarisadministratie in jouw bedrijf vlekkeloos te laten verlopen.

1. Verantwoordelijkheid dragen

Het lijkt vanzelfsprekend, maar goed begrijpen van de verantwoordelijkheden bij het uitvoeren van de salarisadministratie is van essentieel belang voor het succes ervan. Het financiële welzijn van jouw werknemers loopt gevaar als een deel over het hoofd wordt gezien of als er fouten worden gemaakt.

Het is belangrijk ervoor te zorgen dat uw werknemers correct worden betaald, dat hun loon wordt geregistreerd, dat de belasting en de bijdragen correct zijn, dat de loonstrookjes worden opgesteld, etc op of vóór de betaaldag van uw werknemers. Deze taak is vrij eenvoudig als jouw werknemers in loondienst zijn en geen andere betalingen ontvangen, zoals fooien, bonussen of premies.

2. Houdt het simpel

Probeer de salarisadministratie van jouw bedrijf eenvoudig, begrijpelijk en duidelijk te houden voor alle werknemers. Niet alleen zullen jouw werknemers de duidelijkheid waarderen, maar het zal ook het volume van administratieve taken die deel uitmaken van de payroll proces minimaliseren.

3. Houd een loonkalender bij

Een loonkalender kan helpen om op schema te blijven bij het verwerken van de loonstrook. Een kalender kan tevens helpen bij het bijhouden van de loonperiodes, afsluitdata voor commissiebetalingen, onkosten en kilometerdeclaraties, en bij het beheren van de taken die elke maand moeten worden gedaan.

4. Besteed het uit of kies een externe partij

Wordt het toch te veel allemaal? Of heb je geen zin/tijd om je te verdiepen in alle regels omtrent de salarisadministratie? Begrijpelijk. Je kunt het makkelijk en goedkoop uitbesteden bij hetsalariskantoor.nl al vanaf €10 per salarisstrook! Bovendien kan je altijd vragen stellen aan jouw persoonlijk toegewezen accountmanager.

5. Elektronische salarisstrookjes

Papieren salarisstroken is inmiddels achterhaald. Tegenwoordig gaat alles online, dus waarom de salarisstrookjes ook niet? Het bespaart je niet alleen papier en geld, maar ook heel veel tijd. Automatisch komt nu het salarisstrookje bij jouw werknemers terecht, zonder dat ze hierom hoeven te vragen.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...