Meer rendement op zonnepanelen met de oost west opstelling?

Veel mensen denken dat je het meeste uit je zonnestroominstallatie haalt als je je panelen naar het zuiden richt. En hoewel ze in dat geval wel de meeste stroom opwekken, is het in veel gevallen niet de meest rendabele opstelling. We leggen je uit waarom je met de oost west opstelling meer rendement zou kunnen behalen.

De constructie is lichter

Met je panelen in een oost west opstelling staan ze vlak op elkaar. Er kan hierdoor minder wind onder de panelen komen, waardoor je minder ballast nodig hebt. En minder ballast betekent natuurlijk minder materiaal. De kans dat jouw pand niet sterk genoeg is voor de zonnestroominstallatie wordt hierdoor ook kleiner.

Je maakt optimaal gebruik van de ruimte op je dak

Helemaal als jouw bedrijf een hoog verbruik heeft, maar een klein dakoppervlak, kan de oost west opstelling uitkomst bieden. In deze opstelling staan de panelen namelijk in twee rijen dichtbij elkaar. Je levert qua opbrengst per paneel misschien iets in, maar per vierkante meter wek je meer op dan met de zuid opstelling.

Je profiteert optimaal van de SDE++ subsidie

Hoeveel SDE++ subsidie je ontvangt, is afhankelijk van de hoeveelheid vermeden tonnen CO2. Dus doordat je meer opwekt per vierkante meter, profiteer je optimaal van deze subsidie!

zonnepanelen rendement oost west opstelling

Je opwek is consistent

Bij een oost-west opstelling is je opwek gelijkmatiger over de dag verdeeld dan bij een zuid opstelling. Heel gunstig, omdat je hierdoor minder snel extra energie in hoeft te kopen of terug hoeft te leveren.

Voor welke opstelling jij het beste kunt kiezen, hangt af van allerlei factoren. In onze advies op maat laten we je zien hoe jij het meeste rendement uit een zonnestroominstallatie kunt halen. Vraag een maatwerk advies aan op elix.nl.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...