Ik heb een bedrijf, kan ik daaruit ook schenken?

Schenken is niet alleen fijn om te doen, het kan ook heel aantrekkelijk zijn. Daarom is het belangrijk om goed te weten hoe je dit kunt aanpakken. Bijvoorbeeld wanneer je dit wilt doen met een vermogen uit de onderneming. Schenken vanuit een onderneming is voor veel mensen heel interessant. Er zijn meerdere manieren waarop je dit kunt aanpakken. Aan de hand van de zaken die hier besproken worden, wordt het gemakkelijker om te bepalen wat de beste optie is. Zo kan iedereen er op de juiste wijze gebruik van gaan maken.

Een schenking van ondernemingsvermogen doen

De schenking vanuit een onderneming doen is zeker goed mogelijk. Daarvoor zijn ook specifieke regelingen voor. Denk dan bijvoorbeeld aan de regeling BOR. Dit is de bedrijfsopvolgingsregeling. Het is mogelijk om van ruime vrijstellingen van de schenkbelasting te benutten wanneer je het op deze wijze aanpakt. Dit gaat om bedragen die ver voorbij een miljoen euro gaan waar dan meer dan vier vijfde vrijgesteld van is. Er wordt dus maar over een klein deel een schenkingsbelasting betaald. Let even goed op hoe dat het best gedaan kan worden voor optimaal resultaat. Dat is waar het om gaat.

Voldoen aan de vele voorwaarden

Het is niet zo dat het heel gemakkelijk is om op deze manier te schenken. Er zitten natuurlijk wel voordelen aan, maar het is niet zo dat iedereen hier zomaar gebruik van kan maken. Het is zaak om alles met betrekking tot BOR optimaal uit te zoeken. Het geeft je dan wel de kans om hier optimaal van te profiteren. Het is aan te raden om dit niet alleen te doen. In plaats daarvan is het zaak om hulp te vragen aan een echte kenner op dit gebied. Zo is alles goed te regelen en kan je schenken, maar ook belastingvoordeel eruit halen.

Werken met een lijfrentepolis

Er zijn nog altijd mensen die de oude lijfrentepolis hebben. Daar kan ook mee worden gewerkt in een schenkingsplan. Dit is natuurlijk indirect ook een manier om uit een onderneming te schenken. Er zijn verschillende opties om te benutten. Natuurlijk geldt ook hier voor dat het wel op de juiste wijze moet worden gedaan. In dat opzicht is het dus slim om te kijken wat de fiscalist hierin kan betekenen. Het helpt om de schenking goed op te stellen en te zorgen dat iedereen er ook echt van kan profiteren. Vooral voor de kinderen is dat een groot voordeel te noemen.

Andere vormen van schenken verkennen

Hoewel er dus voordelen kunnen zitten aan het schenken vanuit de onderneming, moet dit wel goed gebeuren. Het is niet altijd zo dat dit een voordeel is. Er zitten ook allerlei nadelen aan en het kost misschien veel werk om het goed aan te pakken. Daarom kan je ook kijken naar andere vormen van schenken. Daar is dan misschien wel net wat meer uit te halen zowel voor jou als voor de ontvanger van de schenking. In dat opzicht is het goed om dit na te lopen voor jezelf.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...