Wat is de ideale bureau hoogte?

De hoogte van het bureau waar je aan werkt is bepalend voor een goede houding. Waarschijnlijk weet je al dat een ergonomische bureaustoel helpt om klachten tegen te gaan of te verminderen, maar wist je ook dat de bureau hoogte hierbij ook een belangrijke rol speelt? Als jouw bureau niet op de juiste werkhoogte staat krijg je hier vroeg of laat last van. Iedereen wil dit natuurlijk voorkomen. Daarom worden de belangrijkste aandachtspunten voor de ideale hoogte voor je bureau in dit artikel besproken.

Voorkom lichamelijke klachten

Als je aan een bureau werkt dat te hoog is, trek je waarschijnlijk automatisch je schouders op. Hierdoor krijg je op den duur pijn aan de schouders, maar ook aan de nek en rug. Als het bureau te laag is moet je voorovergebogen zitten om goed bij je toetsenbord en muis te kunnen. Ook hier krijg je nek- en rugklachten van.

Ideale hoogte bureau

Om dit te voorkomen moet je het bureau op de juiste hoogte instellen. Het bureau waar je aan werkt moet hiervoor op hoogte verstelbaar zijn. Je past de hoogte van het bureau aan op jouw lengte. Als je 1,50 meter bent moet het bureaublad op 62 cm hoog staan, ben je 1,55 staat het bureau op 64 cm, etc. Bij elke 5 cm lengte moet het bureau dus 2 cm hoger komen te staan. Een goed instelbaar bureau moet in te stellen zijn tussen de 62 en 85 cm. Zo kan bijna iedereen achter het bureau werken.

Juiste werkhouding

De eerste stap is het instellen van de juiste bureauhoogte. Maar je krijgt alsnog klachten als je als een zoutzak achter het bureau gaat zitten. Wat is de juiste werkhouding?

  • De hoek tussen je boven- en onderbenen is minimaal 90 graden.
  • Je zit met ontspannen, afhangende schouders.
  • Je ellenbogen rusten op het werkblad of de armleuningen van de bureaustoel.
  • De hoek tussen je boven- en onderarmen is 90 graden.
  • Het toetsenbord ligt ongeveer 10 cm van de rand van het bureau af.
  • De bureaustoel waar je op zit is op de juiste manier ingesteld.

Eisen voor het bureaublad

Ook het bureaublad moet aan een aantal eisen voldoen.

  • Het bureaublad moet minimaal 120 cm breed en 80 cm diep zijn.
  • Het blad mag geen licht reflecteren, het moet een matte kleur hebben.
  • De spullen die je vaak gebruikt moeten binnen handbereik staan.

Overige tips

Als je vaak op hakken loopt, moet je jouw bureau dan elke keer in hoogte verstellen? Nee, dat hoeft niet. Zorg ervoor dat je de hoogste hakken draagt bij het instellen van de bureauhoogte. Je weet dan zeker dat je voldoende beenruimte hebt. Bij platte schoenen zou je dan een voetensteun kunnen gebruiken.

Als het bureau dat je hebt niet op hoogte verstelbaar is, zoek dan naar een bureau tussen de 74 en 76 cm hoog. Voor de meeste mensen werkt deze standaardhoogte goed. Als je kleiner bent dan 1,70 meter, gebruik dan een voetensteun. Als je langer dan 1,85 meter bent heb je echt een verhoogd bureau nodig en voldoet een bureau tussen de 74 en 76 cm niet.

Kies voor een verstelbaar bureau

Zoals je hierboven hebt gelezen is het instellen van de juiste bureauhoogte erg belangrijk. Als je dit nog niet hebt gedaan is het belangrijk om hiermee aan de gang te gaan. Zo voorkom je allerlei rug-, schouder- en nekklachten en ook heb je een kleinere kans op RSI. Naast de goede bureauhoogte is het ook belangrijk om een ergonomische bureaustoel te hebben.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...