Hypotheek berekenen als ZZP-er: zo doe je dat!

Als je als zzp’er een hypotheek wilt aanvragen, houdt er dan rekening mee dat je hele financiële situatie wordt gecontroleerd. De bank kijkt naar het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie kalenderjaren. Dit kan een combinatie zijn van inkomen uit arbeid en inkomen uit eigen onderneming. Op basis hiervan kan een adviseur je hypotheek als zzp’er berekenen. Stel jij jezelf regelmatig de vraag “Hoeveel hypotheek kan ik krijgen als zzp-er?”, dan wordt het tijd om de maximale hypotheek te berekenen. Je leest in onderstaande artikel hoe je dit kunt doen.

Zorg dat je voorbereid bent

Zorg voor een startkapitaal om je hypotheek aan te vullen. Noteer je jaarcijfers van de afgelopen drie kalenderjaren. Het is ook belangrijk om te zorgen dat je verzekerd bent tegen arbeidsongeschiktheid en overlijden.

Oriëntatie

Voordat je een huis koopt, dien je je goed te oriënteren. Veel ondernemers zijn bang om een hypotheek aan te gaan vragen, vooral als ze nog geen drie jaar ondernemen. Maar dit hoeft niet per se het geval te zijn: meestal is er meer mogelijk dan je denkt. Een hypotheekadviseur kan je helpen om te kijken naar de verschillende mogelijkheden. De hypotheekadviseur kan de hypotheek van een zzp’er berekenen en aangeven wat je maximaal kunt lenen.

Hypotheekrente

Ook de hypotheekrente heeft invloed op het bedrag dat je kunt lenen. Hogere hypotheekrentes leiden doorgaans tot lagere maximale hypotheken. Als je hetzelfde inkomen hebt, betaal je namelijk in totaal meer voor de lening.

Marktwaarde van de woning

De marktwaarde van de woning heeft ook invloed op hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Het maximale bedrag dat je als hypotheek kunt krijgen is 100% van de marktwaarde. De marktwaarde van het onroerend goed wordt bepaald door de taxateur. Hiermee wordt een taxatierapport opgemaakt.

Hoe bereken je als zzp’er je inkomen?

Voor werknemers met een vast contract kan de kredietverstrekker vrij eenvoudig het jaarinkomen bepalen en de maximale hypotheek berekenen. Je hoeft alleen je laatste loonstrook en intentieverklaring, werkgeversverklaring of uw UWV-verzekeringsbericht te tonen. Het inkomen als zelfstandige varieert meestal van maand tot maand. Om het inkomen te bepalen, hebben ze het onafhankelijk vastgesteld toets inkomen nodig. Het toets inkomen kun je verkrijgen uit een inkomensverklaring. Deze verklaring kunt je zelf opvragen of kun je via je hypotheekadviseur verkrijgen.

Wat heb je precies nodig?

Voor het bepalen van het inkomen van een ondernemer zijn de volgende documenten nodig:

  • Jaarrekeningen van de afgelopen drie jaar
  • Het laatste uittreksel van de Kamer van Koophandel
  • Kopieën van de laatste drie belastingaangiften

Op huizenjacht

Als je weet wat je budget is en wat je woonwensen zijn, is het tijd om op zoek te gaan naar een huis. Dit kunt je zelf doen, maar je kunt ook een aankoopmakelaar aanstellen. De makelaar heeft veel ervaring en kennis van de vastgoedmarkt. Zij kunnen je helpen bij het vinden van een geschikte woning.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...