Hypotheek afsluiten als startende ondernemer, kan dat?

Ben je net begonnen met een onderneming en vraag je je af of het mogelijk is om een hypotheek af te sluiten? Er zijn gelukkig voor startende ondernemers tegenwoordig allerlei mogelijkheden om een leuke hypotheek af te sluiten. Je moet wel met een aantal spelregels rekening houden. Dit is waar je op moet letten bij een hypotheek voor ondernemers.

Wat er nodig is voor een hypotheek als startende ondernemer

Het is niet vanzelfsprekend om als startende ondernemer een hypotheek te kunnen aanvragen. Toch zijn hypotheekverstrekkers tegenwoordig een stuk makkelijker hierin. Wil je een hypotheek als startende ondernemer aanvragen dan heb je tenminste minimaal 1 boekjaar aan jaarcijfers nodig. Daarnaast moet je een onderbouwde prognose kunnen laten zien van het volgende jaar. Het maximale hypotheekbedrag ligt wel een stuk lager dan bij ondernemers die al langer aan het ondernemen zijn.

De Nationale Hypotheek Garantie

Is de koopprijs van jouw nieuwe woning lager dan de gemiddelde huizenprijs dan is het mogelijk om je hypotheek aan te vragen met de Nationale Hypotheek Garantie. Hypotheekverstrekkers nemen met de Nationale Hypotheek Garantie een gemiddelde van de laatste drie jaar om de maximale hypotheek te berekenen. Hierbij kijken ze niet alleen naar bedrijfswinst, maar ook naar looninkomsten van de laatste jaren. Heb je één jaar jaarcijfers en heb je daarvoor twee jaar in loondienst gewerkt dan wordt hier een gemiddelde van genomen. Op deze manier kan het hypotheekbedrag gunstig uitvallen.

Waar hypotheekverstrekkers opletten

Hypotheekverstrekkers kijken vooral naar jouw winst van de afgelopen jaren. Daarnaast is het van belang hoe lang iemand al aan het ondernemen is. Is een ondernemer al een aantal jaren succesvol dan wordt er verwacht dat dit de komende jaren ook zo zal zijn. Ook een goed onderbouwde prognose voor het volgende jaar belangrijk. Tot slot de openstaande schulden. Heb je als ondernemer veel winst, maar ook veel schulden dan is je financiële situatie een stuk minder sterk. Dit soort informatie neemt de hypotheekverstrekker mee.

Neem een boekhouder in de hand

Als beginnende ondernemer heb je nog niet zoveel omzet en wil je kosten besparen. Toch is het af te raden om te besparen op een boekhouder. Een goede boekhouding is namelijk lastiger dan je zou denken. En bij een hypotheek voor ondernemers moet alles van de boekhouding kloppen. Een boekhouding helemaal opnieuw gaan doen is dan ook geen optie. Daarom is een tip om altijd vanaf het begin een goede boekhouder aan te nemen. Zo weet je dat alle cijfers op orde zijn en krijg je geen problemen tijdens je hypotheekaanvraag. Daarnaast hebben boekhouders de kennis van belastingkortingen waar jij al leek geen weet van hebt. Dat kan je veel geld opleveren.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...