Hoe vind je de beste boekhouder?

Heb je een eigen onderneming? Of je deze nu net begint of al een tijdje hebt, een boekhouder is altijd een waardevolle aanvulling. Wanneer je een boekhouder inschakelt houdt je meer tijd over voor andere zaken die belangrijk zijn voor je onderneming. Je bent er ook zeker van dat je boekhouding goed wordt bij gehouden. Maar hoe vind je nu een geschikte boekhouder? In dit artikel lees je het antwoord!

De voordelen van een boekhouder

Hierboven hebben we al kort een paar voordelen van een boekhouder benoemd. Maar er zijn er nog meer. De boekhouding is een van de belangrijkste werkzaamheden binnen je onderneming: het geeft inzicht in de financiële situatie van je bedrijf en dient als verantwoording naar derde partijen zoals de Belastingdienst. Het vormt de basis voor belastingaangiftes. Het is belangrijk dat je boekhouding goed en correct wordt bijgehouden. Veel ondernemers lopen vast op de boekhouding en schakelen daarom een boekhouder in.

Een boekhouder brengt de volgende voordelen met zich mee:

  • Je kunt een boekhouder inschakelen voor je gehele boekhouding of een gedeelte daarvan. Je bepaalt dus zelf wat de boekhouder doet.
  • Wanneer je een boekhouder hebt ingeschakeld, hoef je je niet meer druk te maken over de boekhouding en kun je je focussen op andere werkzaamheden binnen je bedrijf. Je weet zeker dat je boekhouding goed wordt bijgehouden en dat belastingaangiftes op tijd worden gedaan.
  • Een boekhouder verdient zichzelf terug door financieel- en belastingadvies. De boekhouder zorgt ervoor dat je op het juiste moment investeert en dat je profiteert van zoveel mogelijk belastingvoordeel.
  • Een boekhouder heeft zorgplicht en is dus verantwoordelijk voor eventuele fouten.

Een boekhouder is dus onmisbaar voor iedere onderneming. Maar hoe vind je een goede boekhouder?

Zo vind je de beste boekhouder

Het vinden van een goede boekhouder kan best een lastige klus zijn. Hoewel het misschien eenvoudig lijkt en je via internet zo kunt zoeken, is het toch een lastiger dan je denkt. Met onderstaande tips wordt het toch een stuk eenvoudiger om een goede boekhouder te vinden.

  1. Zet je verwachtingen op een rij: voordat je begint met het zoeken naar een boekhouder, is het handig om te bedenken wat je van de boekhouder verwacht. Wil je de gehele of slechts een gedeelte van de boekhouding uit besteden? Beide hebben voor- en nadelen. Wanneer je de gehele boekhouding uitbesteed houd jij voldoende tijd over om je te focussen op de groei van je onderneming, maar verlies je zelf het inzicht in de financiële situatie van het bedrijf. Wanneer je een deel van de boekhouding uitbesteed, behoudt je het inzicht en heb je toch wat extra tijd over. Zodra je bedacht hebt wat je precies van de boekhouder verwacht, kun je beginnen met zoeken.
  2. Let op de expertise van de boekhouder: je weet wat je verwacht, maar kijk ook of jouw verwachtingen matchen met de expertise van de potentiële boekhouder. Boekhouder is een breed beroep met verschillende specialisaties. De meeste boekhouders specialiseren zich in een rechtsvorm of specifieke branche. Let hier op in je zoektocht.
  3. Groot of klein boekhoudkantoor: bedenk ook of je een groot of klein boekhoudkantoor wilt inschakelen. Een klein boekhoudkantoor is vaak een zzp’er en dat betekent dat de aanpak een stuk persoonlijker is dan wanneer je kiest voor een groot boekhoudkantoor. Dit hangt allemaal af van je persoonlijke voorkeur.
  4. Lees referenties en reviews: een potentiële boekhouder gevonden? Ga dan op zoek naar referenties en reviews. Vaak zijn deze via internet eenvoudig te vinden. Neem deze alleen niet te serieus: er wordt sneller een negatieve review achter gelaten dan een positieve. Toch geeft dit wel een goede indicatie. Op deze website vind je bijvoorbeeld recensies van de beste boekhouders per regio.
  5. Maak gebruik van een gratis kennismakingsgesprek: wanneer je een geschikte boekhouder hebt gevonden, heb je vaak een gratis kennismakingsgesprek. Bijna alle boekhouders bieden dit aan en het wordt daarom ook sterk aangeraden om hier gebruik van te maken. Het is belangrijk dat je een goede klik hebt met de boekhouder en dat je er een goed gevoel van krijgt. Dit is belangrijk omdat de boekhouder een belangrijke taak binnen je onderneming gaat vervullen.
  6. Let op de eigenschappen: tijdens het kennismakingsgesprek is het belangrijk dat je let op de eigenschappen en kwaliteiten die een boekhouder moet hebben. Een goede boekhouder is analytisch, nauwkeurig, betrouwbaar, zelfstandig en heeft goede communicatieve vaardigheden.

Wanneer je de bovenstaande tips opvolgt, vind je de beste boekhouder voor jouw bedrijf!

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...