Hoe verwijder je een lockout tagout?

Lockout Tagout (LOTO) is een specifieke praktijk en procedure om werknemers te beschermen tegen het onverwacht inschakelen of opstarten van machines en apparatuur, of het vrijkomen van gevaarlijke energie tijdens service- of onderhoudsactiviteiten. Dit vereist dat een aangewezen persoon de machine of apparatuur uitschakelt en loskoppelt van de energiebron voordat service of onderhoud wordt uitgevoerd en dat de bevoegde medewerker de energie-isolerende inrichting(en) vergrendelt of labelt om het vrijkomen van gevaarlijke energie te voorkomen en stappen onderneemt om controleer of de energie effectief is geïsoleerd. Hiervoor kun je apparaten kopen via Nedelko.nl. Hieronder lees je hier meer over, inclusief een uitleg over hoe je een lockout tagout verwijdert.

Aan welke vereisten moeten lockout tagout apparaten voldoen?

Zowel lockout- als tagout-apparaten moeten voldoen aan bepaalde vereisten, waaronder:

 • Ze moeten duurzaam genoeg zijn om bestand te zijn tegen de omstandigheden op de werkplek. Tagout-apparaten mogen niet verslechteren of onleesbaar worden, zelfs niet wanneer ze worden gebruikt met corrosieve componenten zoals zuur- of alkalische chemicaliën of in natte omgevingen.
 • Hardware moet worden gestandaardiseerd op basis van kleur, vorm en grootte. Tagout-apparaten moeten ook worden gestandaardiseerd op basis van afdruk en formaat. Tags moeten leesbaar en begrijpelijk zijn voor alle medewerkers. Ze moeten werknemers waarschuwen voor de gevaren als de machine onder stroom staat en werknemers duidelijke instructies geven, zoals: “Niet starten”, “Niet openen”, “Niet sluiten”, “Niet inschakelen” of “Niet bedienen”. ”.
 • Het moet ook substantieel genoeg zijn om de kans op voortijdige of onbedoelde verwijdering te minimaliseren. Werknemers mogen sloten alleen verwijderen door overmatige kracht uit te oefenen met speciaal gereedschap zoals een betonschaar of ander gereedschap om metaal te snijden. Tagbijlagen moeten niet-herbruikbaar, zelfvergrendelend en niet-losmaakbaar zijn, met een minimale ontgrendelingskracht van 50 lbs. Tags moeten met de hand kunnen worden bevestigd en het hulpmiddel voor het bevestigen van de tag moet een nylon kabelbinder uit één stuk of een equivalent daarvan zijn, zodat het bestand is tegen alle omgevingen en omstandigheden.
 • En het moet worden geëtiketteerd om de specifieke werknemers te identificeren die bevoegd zijn om ze toe te passen en te verwijderen.

Stappen voor een juiste lockout tagout procedure

 1. Bereid apparatuur, getroffen personen en de omgeving voor op uitschakeling.
 2. Schakel de machine(s) uit.
 3. Koppel de machine(s) los of isoleer deze van de energiebron(nen).
 4. Alle potentieel gevaarlijke opgeslagen of resterende energie vrijgeven, beperken of op een andere manier veilig maken. Als er een mogelijkheid bestaat voor heraccumulatie van gevaarlijke energie, controleer dan regelmatig tijdens service en onderhoud dat dergelijke energie niet opnieuw is geaccumuleerd tot gevaarlijke niveaus.
 5. Controleer de isolatie en spanningsloze werking van de machine.
 6. Pas een lockout tagout-apparaat toe voor elke persoon die werkzaamheden aan de apparatuur uitvoert.
 7. Uitvoeren van service en onderhoud.

Stappen voor het verwijderen van een lockout tagout apparaat

 1. Inspecteer machines of hun onderdelen om er zeker van te zijn dat ze operationeel intact zijn en dat niet-essentiële items uit het gebied worden verwijderd.
 2. Controleer of iedereen veilig en uit de buurt van de machines is geplaatst.
 3. Verwijder alle lockout tagout-apparaten.
 4. Laat alle betrokken werknemers weten dat de apparatuur op het punt staat opnieuw te worden geactiveerd.

Schakel de apparatuur opnieuw in en zorg ervoor dat alle apparatuur naar behoren werkt.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...