Hoe ontstaat zilver?

Zilver is een scheikundig element. Een element wat wordt gebruikt voor verschillende doelen. Zo is het een fantastische element voor sieraden, maar wordt het ook steeds populairder onder beleggers. Er zijn tal van mogelijkheden met het zilver kopen. Maar, hoe ontstaat zilver eigenlijk?

Het ontstaan

Zilver is een mooie uitkomst van de regen die we dagelijks hebben. Door precipitatie uit hete oplossingen ontstaan in de aarde hete oplossingen. Dit zijn over het algemeen waterige oplossingen waarin silicaten en andere elementen aanwezig zijn. Zilver ontstaat dus in de aardkorst. In de natuur komt het zowel in zuivere vorm voor, als in combinatie met andere elementen. Zilver is een zeldzaam element.

De winning van zilver

Het meeste zilver werd vroeger verkregen uit het smelten en oxideren van het zilversulfide argentiet met behulp van lucht. Dit gebeurde zo’n 4000 jaar voor Chr. Het omsmelten zorgde ervoor dat het lood of de andere aanwezige metalen werden verwijderd uit het element. Zilver is minder zeldzaam dan goud. Dit heeft te maken met dat zilver niet alleen als zuiver zilver gewonnen. Er zijn ook zilver mineralen waarin zilver een verbinding vormt met zwavel of arseen. Vroeger werd zilver veel gebruikt in muntgeld. Tegenwoordig wordt in munten nikkel gebruikt als zilververvanger.

De bronnen van zilver

Zilver is een relatief schaars element. Zeker in vergelijking met het goud kopen. Toch is het de meest overvloedige en minst dure van edele metalen. De landen waar de meeste productie van zilver plaatsvindt zijn Mexico, Peru, de VS, Australië en Chili. Er zijn verschillende bronnen van zilver. Zo heb je direct gedolven zilver, zilver ontgonnen als bijproduct van goud, koper, lood en zink en zilver gewonnen uit gerecyclede materialen.

Gebruik van zilver

Zilver heeft enorme prijsschommelingen. Handelen in zilver is dus een kunst opzich. Zilver heeft de hoogste geleidbaarheid als het gaat om elektrische metalen. Het metaal wordt hier dan ook veel voor gebruikt. Daarnaast wordt het ook steeds meer gebruikt door beleggers. En, natuurlijk kunnen we niet de mooiste sieraden vergeten waar echt zilver in is verwerkt. Het wordt dus gebruikt in zowel de industrie, techniek als in de vrije tijd van de mens. Het is in ieder geval van essentiële waarde voor de maatschappij.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...