Hoe maak je medewerkers meer veiligheidsbewust op de werkvloer?

De veiligheid op de werkvloer wordt voor een groot deel bepaald door het gedrag van de medewerkers. Je kunt nog zoveel maatregelen hebben genomen, het heeft geen zin als zij het nut er niet van inzien. Als ze alle regels met een korreltje zout nemen. Toch gebeurt dat nog al te vaak. Dat heeft alles te maken met het veiligheidsbewustzijn op de werkvloer.

Weten jouw medewerkers wel echt waarom bepaalde dingen zo belangrijk zijn? Hoe zorg je ervoor dat zij niet alleen veiliger zullen werken omdat dit gezegd wordt, maar ook omdat zij dit ook echt zo willen? Want die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Laat alle vaste medewerkers een EHBO-cursus doen

In de Arbowet is opgenomen dat een bedrijf maatregelen moet kunnen treffen in geval van nood. Dit betekent bijvoorbeeld dat er eerste hulp verleend kan worden. Denk bijvoorbeeld aan reanimatie, maar ook aan kleine dingen zoals het verbinden van wonden. Dit is met name erg belangrijk binnen de bouw. Hoewel het uiteraard bij elk bedrijf verplicht is.

Het verplichte aantal EHBO’ers is niet wettelijk vastgesteld. De noodzaak verschilt immers per bedrijf, de grootte ervan en hoeveel mensen er op elke plek aanwezig zijn. Belangrijk is dat er in elk geval iedere dag wel iemand beschikbaar is die een EHBO-cursus succesvol heeft afgerond.

Een EHBO-cursus kan bovendien helpen om het veiligheidsbewustzijn te verhogen. Daarom raden wij aan om alle vaste medewerkers een EHBO-cursus te laten doen. De cursus duurt doorgaans drie dagen en je ontvangt direct een certificaat. Niet alleen handig om te kunnen gebruiken, maar ook om inderdaad meer informatie te krijgen over hoe belangrijk veiligheid op de werkvloer is en wat je hier zelf in kunt betekenen.

Breng het positief

Veiligheid is zo enorm belangrijk, dat je al snel geneigd bent om hier heel veel de nadruk op te leggen. Dat is ook goed. Maar je wil niet dat het een moetje gaat worden. Dat mensen zich verplicht voelen om naar veiligheidsbijeenkomsten te komen en telkens weer dezelfde informatie te horen. Probeer het daarom zo positief mogelijk te brengen. Zorg ervoor dat de bijeenkomsten echt interessant en leuk zijn, motiveer mensen om veilig te werken en doe dit ook wel eens met een grapje. Op die manier wordt veilig werken een feestje.

Maak het bespreekbaar

Het moet niet zo zijn dat werknemers bang zijn om te praten over veiligheid. Dat er een angstcultuur leeft. Ze bang zijn om de vingers naar elkaar te wijzen. Dit is overigens sowieso niet nodig, want als bedrijf doe je het samen. Als de één de veiligheid in geding brengt, dan hebben de anderen hier ook aandeel in. Probeer daarom een cultuur te creëren waarin alles bespreekbaar blijft en er geen verwijten over en weer zullen zijn. Zo zorg je er ook voor dat mensen elkaar moeiteloos durven aan te spreken als er onveilig gewerkt wordt.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...