Hoe kunnen MKB-bedrijven Lean Six Sigma toepassen: 4 Voorbeelden

Lean Six Sigma is een bewezen methode voor continue verbetering die wordt ingezet in tal van verschillende soorten bedrijven. In de praktijk zijn er veel MKB-bedrijven die Lean Six Sigma succesvol hebben toegepast en noemenswaardige verbeteringen hebben bereikt op gebieden zoals efficiëntie, kwaliteit en klanttevredenheid. Benieuwd hoe dit werkt? In deze blog nemen we een kijkje naar enkele voorbeelden van MKB-bedrijven die Lean Six Sigma hebben toegepast en welke resultaten zij hebben behaald.

1. Techbedrijf vermindert tijd om nieuwe functies te implementeren

Een technologiebedrijf dat software ontwikkelt voor de gezondheidszorg kan de Lean Six Sigma methodiek goed gebruiken om hun productontwikkeling te verbeteren. Met behulp van Value Stream Mapping kunnen ze hun productontwikkelingsproces analyseren en waarnemen waar verspillingen en bottlenecks zaten.

Na het implementeren van verbeteringen zoals het verminderen van handmatige processen en het automatiseren van bepaalde stappen, is het niet raar om te zien dat het implementeren van nieuwe functies aanzienlijk sneller en meer gestructureerd gaat.

2. Productiebedrijf vermindert doorlooptijd

Een productiebedrijf dat machines produceert voor de bouwsector, kan Lean Six Sigma inzetten om hun productieproces te verbeteren. De Lean-methode biedt een goede manier om de productiestroom te analyseren en verspillingen te minimaliseren.

Na het implementeren van verbeteringen zoals het verminderen van wachttijden en het optimaliseren van de werkstroom, is er een hoge potentie om doorlooptijd van de productieprocessen stevig te verminderen.

3. Dienstverlenend bedrijf verhoogt klanttevredenheid

Een dienstverlenend bedrijf dat administratieve ondersteuning biedt aan klanten, kan Lean Six Sigma inzetten om hun serviceproces te verbeteren. Denk aan het gebruik van klantonderzoeken en data-analyse, waarmee geïdentificeerd kan worden waar hun klanten ontevreden over waren en waar verbeteringen konden worden aangebracht. Dit biedt niet alleen de mogelijkheid om wachttijden te verminderen, maar ook om de kwaliteit van de service en de klanttevredenheid naar een hoger niveau te tillen.

4. Retailbedrijf vermindert voorraadoverschotten

Een retailbedrijf dat sportkleding verkoopt kan Lean Six Sigma benutten om onder meer voorraadbeheer te verbeteren. Data-analyse aan de hand van de Lean-methode kan helpen om voorraadoverschotten en tekorten waren te identificeren.

Dit kan de communicatie tussen afdelingen bevorderen en bijdragen aan het beter voorspellen van de vraag en aanbod.

Conclusie:

Deze voorbeelden laten zien dat Lean Six Sigma kan worden toegepast in verschillende soorten MKB-bedrijven en resultaten kan opleveren op verschillende gebieden. Of het nu gaat om efficiëntie, kwaliteit, klanttevredenheid of voorraadbeheer, Lean Six Sigma kan helpen om processen te optimaliseren en verspillingen te verminderen.

Bezoek de website Theleansixsigmacompany.nl voor meer informatie en ontdek hoe je Lean Six Sigma kunt toepassen om de processen in jouw bedrijf te optimaliseren.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...