Hoe kan ik geld besparen op mijn elektriciteit?

Per jaar gebruikt een gemiddeld huishouden rond de 2800 kilowattuur stroom. Je rekening loopt dan al snel op tot ongeveer 750 euro per jaar. Gelukkig zijn er veel manieren om geld te besparen op je elektriciteit. Minder energie gebruiken is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het klimaat.

Was je kleding bij lagere temperatuur

Als je het gewend bent om altijd op 40 of zelfs 60 graden te wassen heb je er waarschijnlijk nooit aan gedacht om de temperatuur te veranderen naar 30 graden. Het is feit dat op 60 graden wassen twee keer zo veel kost als op 30 graden wassen. Je kunt dus veel geld besparen door je wasroutine iets aan te passen. Koud wassen kost meer tijd dan warm wassen, maar toch is het een stuk goedkoper dan de warme variant. De wasmachine verbruikt namelijk de meeste stroom om het water te verwarmen.

Haal stekkers uit het stopcontact

Tegenwoordig gaan veel apparaten niet meer geheel uit. Er is dan alleen sprake van een ‘stand-by’ stand. Het apparaat verbruikt dan alsnog stroom terwijl je er geen gebruik van maakt. Een simpele oplossing voor dit probleem is om de stekkers uit het stopcontact te halen. Apparaten waarbij dit zeker nuttig is zijn met name de televisie, (oude) opladers, keukenapparatuur en stereo’s.

Kies soms voor een droogrek of waslijn

Als je een droger hebt en daar regelmatig gebruik van maakt, kost dat veel geld. Elke keer dat de droger aangaat kost dat ongeveer 1,10 euro. Als je geen haast hebt, kies er dan voor om je kleren op te hangen in plaats van in de droger te gooien.

Vergelijk leveranciers van elektriciteit

Er zijn veel tips en aanbevelingen te vinden over hoe je geld kan besparen op je elektriciteit. Er is echter nog een mogelijkheid die vaak vergeten wordt. Elektriciteit vergelijken. Tegenwoordig kun je gemakkelijk online je elektriciteit vergelijken.

Vervang je koelkast

Vaak worden apparaten pas vervangen als deze niet meer werkend zijn. Toch kan het goedkoper uitpakken om er te voor kiezen om deze eerder te vervangen. Nieuwe koelkasten gebruiken gemiddeld de helft minder stroom. Het kan je dus best veel geld besparen om je koelkast te vervangen met een zuinigere variant. Naast koelkasten kun je ook kijken naar apparaten zoals je televisie, vriezer, droger en wasmachine.

Ontdooi regelmatig je vriezer

Een ijslaag op het vrieselement in je vriezer betekent al snel meer energieverbruik. Het is daarom handig om regelmatig je vriezer te ontdooien. Naast het ontdooien van je vriezer is er nog een bespaartip wat betreft je vriezer. Zet je vriezer na het ontdooien op -18 graden, kouder is onnodig.

Ook interessant..

Meest populair

De 3 p’s bij duurzaamheid

Duurzaamheid, wat betekent dat eigenlijk? En hoe leg je het uit? Er is een grote kans dat je het begrip "duurzaamheid" linkt met  de...

Top 10 grootste bedrijven in Nederland

Nederland is misschien een klein landje, maar we hebben flink wat grote, succesvolle bedrijven in ons land. Wij hebben de 10 grootste en meest...

Wat is een VAT-nummer?

Wanneer je een btw-plichtige ondernemer bent is het van groot belang om een omzetbelastingnummer te hebben. In ons eigen land kennen we het btw-nummer...